SS: Pandemrix-haittakorvaukset nousevat 100 miljoonaan euroon

Korvaukset sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille tulevat nousemaan kaikkiaan 100 miljoonaan euroon, kirjoittaa Savon Sanomat.

Korvauspotista 30 miljoonaa hoidetaan lääkeyhtiöiden vastuuvakuutuksesta. Loppu jää valtion kustannettavaksi, mikä on erillisellä lailla säädetty.

Myönteisiä korvauspäätöksiä on tehty kaikkiaan 150 kappaletta. Hylkääviä päätöksiä on 34. Lisäksi korvauskäsittelyssä on vielä 25 tapausta.

Hylätyt päätökset saatetaan ottaa uuteen tarkasteluun sen jälkeen, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisee kesäkuussa arvion uusimmista tutkimuksista. Arvion perusteella korvauspäätösten aikaikkunaa saatetaan muuttaa. Nyt korvausperusteen aikarajana on ollut kahdeksan kuukautta rokotushetkestä. Jos oireet ovat ilmaantuneet myöhemmin, korvausta ei ole myönnetty.

Korvausvyyhdin mittakaava on Suomessa ainutlaatuinen. Itse rokotetilaus maksoi valtiolle 37 miljoonaa euroa vuonna 2009.

Suomessa narkolepsiariski korkeampi

Suomessa riski sairastua narkolepsiaan on ollut huomattavasti korkeampi kuin muissa maissa. Yksi 16 000 rokotetusta sairastui.

THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö, ylilääkäri Hanna Nohynek, sanoo Savon Sanomille, että riski ei näytä liittyneen rokotteen tehosteaineeseen, kuten alussa epäiltiin, vaan rokotteen virusosioon.

Suuri sairastuneisuus saattaa Nohynekin mukaan selittyä myös geeneillä. Suomalaisilla esiintyy etelä- ja keskieurooppalaisia enemmän periytyvää kudostyyppiä, joka on liitetty narkolepsian puhkeamiseen.

– Sikainfluenssarokote oli sitten se, joka auttoi laukaisemaan tämän riskin, Nohynek sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja