Sotatutkija Tapanilan raiskauksesta: Suomalaistaho syyllistyi infosotaan

Puolustusvoimien tutkija Saara Jantunen kirjoittaa Infosota-uutuuskirjassaan, että joutui itse valheellista tietoa levittävän kampanjan kohteeksi, kun kritisoi MV-lehden uutisointia Tapanilan raiskauksesta.

MV-lehden paljon huomiota sosiaalisessa mediassa saanut kirjoitus Tapanilan raiskauksesta paljastui pian julkaisunsa jälkeen valheelliseksi.

Jutun yhteydessä julkaistiin kuva, jonka lehti väitti olevan epäillystä. Todellisuudessa kuva oli oikeussalissa paikalla istuneesta tulkista.

Lehden perustaja Ilja Janitskin myönsi itsekin jutun valheellisuuden ja on puhunut avoimesti siitä, miten MV:n sisällöt ovat provosoivaa huijausta.

Kun valheellisen jutun raiskaustapauksesta jakoi Helsingin yliopiston dosentti, vaaleissa ehdolla ollut perussuomalaisten Arto Luukkanen, Jantunen hämmästyi.

– En voinut olla kommentoimatta: ”Jaoit sitten MV-lehden linkin”, Jantunen kirjoittaa teoksessaan.

Kommenttia seurasi keskustelu raiskauksen tuomioista, joka yllättäen innosti MV-lehteä kirjoittamaan uuden artikkelin – tällä kertaa Jantusesta. Jutussa hänen väitettiin olevan Naton puolestapuhuja, joka on leimaamassa isänmaallisia suomalaisia trolleiksi. Jantunen kertoo, ettei ole ikinä puhunut Natosta julkisesti.

Artikkelia seurasi kuitenkin toinen ja Jantunen alkoi saada viestejä, jossa toivottiin hänen raiskaustaan.

Tavalliset ihmiset infosodan kohteita

Jantunen pitää tapausta hyvänä esimerkkinä siitä, ettei informaatiosodankäyntiä voiteta mediakriittisyydellä. Se, että yksi jutun jakajista oli yliopiston dosentti, todistaa, ettei kyse ole medialukutaidon puutteesta.

– Kun yliopiston dosentti jakaa linkkiä roskajulkaisuun, ei kyse ole medialukutaidon puutteesta, vaan halusta julkaista oman maailmankatsomuksensa mukaista sisältöä, Jantunen kirjoittaa.

– Hyvin monelle propagandan ja vihapuheen levittäminen on tietoinen valinta.

Jantunen toteaakin kirjassaan, että siinä, missä propagandalla pyrittiin teollisella aikakaudella tuhoamaan rintamasotilaiden taistelutahto, informaatiosodankäynnin pääasiallisiksi kohteiksi ovat 2000-luvulla valikoituneet arkeaan elävät ihmiset.

– Sota menee sinne, minne ihmisetkin. Tämän vuosituhannen ihmiset ovat verkossa. 

Lue myös:

    Uusimmat