Soini varoittaa ihmisiä luottamasta valemedioihin – "MV-lehdessä paljon perättömiä juttuja"

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini varoittaa verkon valesivustoista, jotka pyrkivät murentamaan ihmisten luottamusta. Puolueen ajankohtaistilaisuudessa puhunut Soini käytti pitkän tovin hybridivaikuttamisen arviointiin.

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan juuri perussuomalaisten kannattajista selvästi isompi osuus luottaa valemedia MV-lehteen kuin muiden puolueiden kannattajista.

Suomen Kuvalehdessä julkaistun tutkijakirjoituksen mukaan jopa kolmannes perussuomalaisista luottaa tuohon valemediaan.

– MV-lehti on osa hybridivaikuttamista. Siellä on paljon perättömiä juttuja, joita sitten linkataan eteenpäin, ja osa ihmisistä uskoo.

Raivo syntyy pikku piireissä

Verkkosivuston hybridivaikuttamiseen on Soinin mukaan vaikeampi puuttua silloin, kun osa jutuista pitää ainakin näennäisesti paikkansa.

Hankalaksi tilanteen tekee hänen mukaansa myös se, että sosiaalisen median kautta syntyy pieniä heimoja, jotka seuraavat vain tiettyjä sivustoja ilman lähdekritiikkiä.

– Se raivo, joka yhteiskunnassa syntyy, syntyy pienissä piireissä, jotka ruokkivat toisiaan.

Soini patistaakin poliitikkoja ja tiedotusvälineitä paitsi tuomitsemaan valemediat, myös kumoamaan valheelliset tiedot. 

Vahinkoa syntyy nopeasti 

Hybridivaikuttamisella pyritään hämärtämään totuutta ja luomaan epävakautta. Epäluulojen kylvämiseen riittää pelkkä valheellinen väite.

– Asioista ja ideologioista voi olla eri mieltä, mutta faktat ovat faktoja. Hybridivaikuttamisen tavoite on saada ihmiset taistelemaan keskenään ja murentaa luottamusta, Soini sanoo.

Sosiaalisen median kautta hulluimmatkin valheet voivat saada laajan huomion. Esimerkkinä Soini mainitsee Imatran ampumisen jälkeiset valheelliset verkkohuhut, joiden mukaan uhrit olisivat olleet venäläisiä.

– Jos joku osaa tätä disinformaatiota käyttää, vahinko tulee helkkarin nopeasti, ja se moninkertaistuu.

Myös Euroopan unioni on aktivoitunut torjumaan hybridivaikuttamista, ja suunnitteilla on Suomeen perustettava hybridikeskus.  

Lue myös:

    Uusimmat