Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee muutoksia siihen, kuinka epidemiaa seurataan – päätöksiä vasta ministerilomien jälkeen

3:29
Epidemialuokitukseen tulossa muutoksia – THL:n Mika Salminen kertoo miten koronalukuihin tulisi jatkossa suhtautua.

THL:n Mika Salminen kertoo MTV:lle että muuttuneen tilanteen johdosta uudet epidemialuokitukset pitää saada valmiiksi koulujen alkuun mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan virkamiesvalmistelu on kyllä valmis elokuun puoliväliin mennessä, mutta vasta sen jälkeen alkaa koronatoimintasuunnitelman neljännen version poliittinen käsittely.

Toimintasuunnitelma, jota valtioneuvosto noudattaa koronaepidemian käsittelyssä, on nyt päivitystyön alla.  Suunnitelman päivityksessä otetaan huomion muun muassa rokotekattavuuden kasvu ja taudin vaikutus, jos väestön sairastavuus laskee hyvin paljon.

THL:n Salmisen mukaan, tautitapausten vaikutus ihmisten terveyteen on paljon pienempi kuin ennen, vaikka tapauksia olisikin lukumäärällisesti paljon. Tämä tarkoittaa että tapausmäärien tulkinnan merkitys muuttuu. Sen sijaan pitäisi katsoa terveysvaikutuksia.

Salmisen mukaan epidemialuokitus pitää olla päivitettynä lomakauden päätökseen.

– Siinä vaiheessa kun palataan arkielämään ja suurin osa väestöstä palaa lomilta töihin tai opiskelemaan. Silloin pitää olla selvää, millä mittareilla mennään syksyyn, Salminen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee epidemialuokituksen muutoksia

Sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla on valmistella järjestyksessään jo neljäs päivitys toimintasuunnitelmaan, jonka perusteella valtioneuvosto ohjaa koronatorjuntatoimia.

Lomilta tavoitettu sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila lupaa että virkavalmistelu on valmis elokuun puoliväliin mennessä, mutta silloin vasta alkaa poliittinen käsittely ministerien kesken.

– Siihen tarvitaan poliittinen päätöksentekoprosessi ja mekanismi. Toivon kuitenkin toivoo että asia tulisi päätetyksi elokuun loppuun mennessä, kommentoi Varhila

Koulut alkavat elokuun alussa

Nyt jo näyttää selvältä ettei THL:n Salmisen toive lomakauden loppua edeltävistä päätöksistä tule toteutumaan. Suomalaisten lapsiperheiden lomakausi loppuu viikolla 32, kun manner-Suomessa koulujen syyslukukausi starttaa jo 10.-16. elokuuta.

Myös ministerit lomailevat kesällä. Pääministeri Sanna Marin lopettaa lomansa jo elokuun alussa, mutta muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat palaavat lomilta myöhemmin. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) palaa lomiltaan elokuun neljäntenä, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), 15.8., opetusministeri Li Andersson (vas.) 8.8. ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson 13.8.

Näyttääkin siltä että poliittinen valmistelu alkaa, kun sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru palaa 16. elokuuta kesälomalta. Silloin alkaa suomalaisissa kouluissa lukukauden toinen kouluviikko.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja