Mainos

Sonkajärven ampuja kiistää yhä henkilöllisyytensä

Neljä poliisia istui tänään valkovenäläisen Vitali Astrouskin ympärillä oikeudessa, kun Ylivieskan-Raahen käräjäoikeus alkoi käsitellä Sonkajärven ampujana tunnetun miehen rötösvyyhtiä.

Oikeuteen saapuessaan mies oli verhoutunut haalarin huppuun ja pipoon peittäen kasvonsa. Naamansa rauhallisesti oikeudessa käyttäytynyt syytetty näytti , kun kuvaajat olivat poistuneet oikeussalista. Pipon mies otti päästä vasta oikeuden puheenjohtajan kehotuksesta.

Haastehakemuksen mukaan Astrouski on syyllistynyt Suomessa liki 50 rikokseen. Syyttäjän mukaan Astrouski on Minskistä kotoisin oleva vankikarkuri, joka karkasi pahamaineisesta Butyrkan vankilasta viime keväänä.

Turistimatkalla Lappiin

Oikeudessa mies kiisti edelleen olevansa Vitali Astrouski. Hän sanoo olevansa Marius Vovvkevikus ja kotoisin Liettuasta ja kuuluvansa maan venäjänkieliseen vähemmistöön. Passinsa mies sanoo kadottaneensa, kun poliisi otti hänet kiinni Pyhäjoella.

Alun perin syytetty sanoo tulleensa laivalla Tallinnasta Suomeen työskenneltyään sitä ennen rakennusmiehenä eri puolilla Eurooppaa. Helsingistä hän olisi jatkanut liftaamalla Turkuun ja edelleen Pyhäjoelle, missä oli mennyt nukkumaan avoinna olevaan mökkiin, mistä poliisi hänet löysi. Kertomansa mukaan mies oli aikeissa mennä turistimatkalle Lappiin.

Muun muassa Venäjän ja Valko-Venäjän viranomaisilta kuvien ja sormenjälkien avulla saatujen tietojen johdosta syyttäjä Pasi Vainio pitää miestä Astrouskina, mutta oikeus ottaa henkilöllisyyteen kantaa vasta myöhemmin.

Onneton tunari

Haastehakemuksen mukaan syytetty yritti Suomessa saada käyttöönsä parikymmentä erilaista kulkuneuvoa. Parhaiten mies onnistui polkupyörien ja veneiden suhteen. Sensijaan varastamistaan autoista mies ajoi kaksi ojaan. Useita autoja hän ei saanut liikkeelle eikä myöskään moottoripyörää. Pienkuormaajalla mies ajoi 70 metriä.

Onnettomin tapaus sattui Sonkajärvellä lokakuun alussa. Syytetty oli mennyt latoon ja saanut siellä säilytetyn traktorin käyntiin. Traktori oli kuitenkin karannut liikkeelle ja noussut vasten ladon sisäseinää. Astrouski hyppäsi pois traktorista, joka jäi kaivamaan renkaillaan kuoppaa ladon seinää vasten. Samassa yhteydessä jääkaappi ja moottorisaha jäivät traktorin alle.

Alkoi Vantaalta

Haastehakemuksen mukaan syytetyn rötöstely alkoi Vantaalta viime toukokuussa. Tällöin hän murtautui yksityisasuntoon, mistä varasti muun muassa koruja ja keräilyrahoja yli 10 000 euron arvosta. Paikalla olleesta avatusta olutpullosta löytyi syytetyn dna. Dna:ta on löytynyt myös joiltakin muilta paikoilta, missä syytetyn uskotaan rötöstelleen.

Toukokuun jälkeen miehestä ei ole varmoja havaintoja ennen syyskuun loppua, jolloin hän varasti auton Kuopiossa ja ajoi sen ojaan lunastuskuntoon. Mies jäi kiinni Pyhäjoella Lokakuun puolessavälissä.

Karkumatkansa aikana mies varasti neljä erilaista asetta. Aseita mies käytti muun muassa Sonkajärvellä ammuskelemalla kesämökillä sekä ulkona että sen sisällä.

Samana päivänä syytetty ampui myös rautatieristeyksen valo-opastimia Sonkajärvellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.