Mainos

Soneran ja Radiolinjan liittymän välisen puhelun hinta laskee

Sonera ja Radiolinja ovat tehneet sopimuksen, jonka nojalla myös matkapuheluiden kuluttajahintoihin on lupa odottaa alennusta. Alennuksen suuruudesta tai ajankohdasta ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Teleoperaattorit Sonera ja Radiolinja ovat sopineet toistensa verkkoihin päätyvien matkapuheluiden yhdysliikenne- eli terminointimaksujen alentamisesta. Alennusten suuruutta ei kerrota. Molemmista yhtiöistä arvioitiin, että ratkaisu kaikella todennäköisyydellä laskee myös kuluttajien matkapuhelulaskuja myöhemmin.

Loppuhinnoittelussa ratkaiseva asema on palvelun tarjoajilla: kun matkapuhelinverkon käytöstä perittävät maksut laskevat, Soneran kehitysjohtajan Tapani Pökän mukaan sen pitäisi heijastua jollakin aikavälillä myös loppuhintaan. Sonera ja Radiolinja ovat itsekin myös palveluiden tarjoajia. Yhtiöt joutuivat neuvottelemaan keskinäiset maksunsa uusiksi, kun alaa valvova Telehallintokeskus THK katsoi Soneran perivän liikaa terminoinnista matkapuhelinliikenteessä. THK:lla on tutkittavana myös Radiolinjan maksut. Johtaja KariPartanen Radiolinjasta kertoi, että uudesta hinnoittelusopimuksesta ei ole keskusteltu etukäteen THK:n kanssa, mutta se on nyt toimitettu THK:lle. Sonera sopi viime viikolla vastaavista maksuista Telia Mobilen kanssa, mutta Radiolinjalla sopimus on ensimmäinen. Radiolinjan Partasen mukaan uuden mallin mukainen hinnoittelu otetaan käyttöön myös muiden osapuolten kanssa. Soneralla on neuvottelut muiden operaattoreiden ja palvelun tarjoajien kanssa meneillään. Niistä odotetaan tuloksia viimeistään kesälomien jälkeen.

Keskinäinen rahavirta suunnilleen tasoissa

Sekä Partanen että Pökkä sanovat, ettei yhtiöiden keskinäisessä rahasiirrossa maksuilla ole merkitystä, koska toisen verkkoon päättyviä matkapuheluita on suunnilleen saman verran kuin niitä itselle toiselta tulee. Saatavat toiselta pienenevät, mutta niin tapahtuu myös maksuille. Kumpikaan ei halua kertoa, miten paljon nyt tehty ratkaisu pienentää yhdysliikennemaksuja.

Pökän mukaan Soneralla terminoinnin osuus vaihtelee sen mukaan, millaisesta liittymästä on kyse. Hänen mukaansa terminointimaksu on merkittävä osa esimerkiksi puhelusta, jonka Soneran asiakas soittaa Helsingistä kaksitaajuuspuhelimella Privat Duo -liittymästä Radiolinjan liittymään päättyvään puhelimeen. Esimerkkitapauksessa minuuttimaksu on 1,55 markkaa. Kun verot vähennetään, verottomaksi hinnaksi jää 1,27 markkaa. Siitä terminointimaksu on merkittävä osa - yli puolet, hän sanoi.

THK on myös vaatinut Radiolinjan emoyhtiötä Elisaa alentamaan lankaverkkoonsa päätyvien puheluiden terminointimaksuja. Soneran lankaliittymien maksuista THK ei ole vielä antanut ratkaisuaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.