Sokeriverolle laaja kannatus eduskuntapuolueilta

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Sosten kyselyssä kuusi puoluetta on täysin samaa mieltä, että esimerkiksi sokeriin kohdistuva vero olisi tarpeen.

Tällä linjalla ovat kokoomus, SDP, vihreät, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt. Keskusta ja RKP ilmoittavat olevansa jokseenkin samaa mieltä, ja vain perussuomalaiset ottaa ajatukseen etäisyyttä ja toteaa, ettei se ole samaa eikä eri mieltä.

Kannattajista kokoomus näkee terveysperusteisen veron oikeudenmukaisena tapana laajentaa veropohjaa terveydelle haitallisiin tuotteisiin.

Vihreiden mukaan laaja terveysvero ohjaisi teollisuutta kehittämään reseptejään terveellisemmiksi ja ihmisiä ostamaan terveellisempää ruokaa.

SDP kannattaa nykyistä laajapohjaisempaa veroa, joka perustuisi ensivaiheessa sokerin määrään nykyisen virvoitusjuomaveron tapaan.

Perussuomalaiset on puolueista epäileväisin ja arvioi, että sokerivero voi saada kerrannaisvaikutuksia, jotka haittaavat kotimaista ruuantuotantoa ja yritystoimintaa. Puolue ilmoittaa samalla, ettei se välttämättä sinänsä vastusta terveysperusteisia veroja.

Sosten yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru katsoo kyselyn perusteella, että seuraavaan hallitusohjelmaan on saatava terveysperusteisen veron valmistelusta selkeä kirjaus.

Aluksi verotus voisi koskea paljon sokeria sisältäviä tuotteita, mutta samalla tulisi aloittaa selvitystyö laajemmasta valmisteverosta, joka kohdistuisi myös suolaan ja kovaan rasvaan.

– Tulos on erittäin vahva viesti seuraavalle hallitukselle: terveysperusteisen verotuksen kanssa on nyt määrätietoisesti edettävä. Poliittinen tahtotila asialle löytyy, eikä teollisuuden vastustuksen pidä hidastaa asian valmistelua, Kiuru sanoo tiedotteessa.

RKP, Liike Nyt ja Kristillisdemokraatit samoilla linjoilla: Työn verotukseen täytyy saada kevennyksiä 2:13
Katso myös: RKP, Liike Nyt ja Kristillisdemokraatit samoilla linjoilla: Työn verotukseen täytyy saada kevennyksiä.


Lue myös:

    Uusimmat