Sohvatyynyn tulppaanikuviot neulahuovutuksella

Neulahuovutus on hauska uusi tapa huovuttaa villaa. Perinteisesti villa huovutetaan tasossa käsin hieromalla ja hankaamalla veden sekä saippuan avulla. Neulahuovutuksessa villan kuidut saadaan kiinnittymään toisiinsa huovutusneulalla pistelemällä, jolloin villa huopuu kuin itsestään ilman vettä ja saippuaa. Neulahuovutuksessa käytetään huovutuskoneeseen tarkoitettua neulaa. Neulan kärkiosassa on pieniä väkäsiä, jotka villaa pisteltäessä vetävät villan kuituja niin että ne takertuvat toisiinsa, eli huopuvat. Neulahuovutus avaa huovuttamiselle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Neulalla huovutettaessa voidaan tehdä paljon tarkempia ja pienempiä yksityiskohtia ja 3-ulotteisten hahmojen ja koristeiden huovutus on paljon helpompaa kuin perinteisellä huovutustavalla.

Neulahuovutustekniikalla voidaan kuvioida ja koristella myös huovutettuja levytöitä tai muita pehmeitä ja harvoja kankaita kuten villakangasta tai fleece-kangasta. Tällöin tulee huomioida, että huovutetut kuviot kestävät vain varovaista käsinpesua.

Tarvikkeet:
- villakangasta
- roosaa ja vihreää villaa
- huovutusneula
- superlonpala

Ohje:
1. Laita villakangaspala superlonin päälle ja asettele ohuehkoja villasuikaleita villakankaan päälle aukinaisen tulppaanin muotoon halumaasi kohtaan kangasta.
2. Ryhdy pistelemään villasuikaleita huovutusneulalla sieltä täältä. Jos haluat herkemmän kuvion jonka "läpi" näkyy sieltä täältä pohjakangasta, revi pieniä paloja villaa pois tulppaanikuviosta kun villa on hieman huopunut kiinni kankaaseen.
3. Jatka tulppaanikuvion pistelyä neulalla, kunnes kuvio on kiinnittynyt hyvin kankaaseen ja villan pinta ei enää ole pörröinen.
4. Aseta hyvin ohut suikale vihreää villaa tulppaani varreksi ja lehdeksi ja pistele kuviot huolellisesti kiinni kankaaseen huovutusneulalla. Huovuta vielä tulppaanin kukkakuviota elävöittämään pari todella ohutta vihreää villaviivaa.
5. Tee halutessasi samoin huovuttamalla myös toinen tulppaani esim. osittain ristikkäin edellisen tulppaanin varren kanssa.
6. Ompele kuvioidusta villakankaasta sohvatyyny ja huovuta halutessasi samanlainen tulppaani-kuvio koristamaan myös villakankaista torkkupeittoa.

Neulahuovutettu ruusu

Tarvikkeet:
- punaista ja vihreää villaa
- huovutusneula
- pala superlonia

Ohje:
1. Revi villasta hieman suunnittelemaasi terälehteä leveämpi n. 15 cm pitkä suikale. Taita suikale pituussuunnassaan kaksinkerroin. Aloita pistelemään villaa superlonin päällä sieltä täältä huovutusneulalla.
2. Jatka terälehden pistelyä, käännä terälehti ja jatka huovutusta. Muotoile terälehden yläreunaa neulalla pistelemällä hieman kaarevaksi. Huovuta myös terälehden ulkoreunaa pitämällä terälehteä kädessäsi sormien välissä niin että pystyt pistelemään terälehden reunaa neulalla sormiesi välistä. Jatka pistelyä kunnes terälehti on tarpeeksi huopunut. Jätä terälehden tyveen hieman huovuttamatonta villaa.
3. Asettele erikokoiset terälehdet (esim. kolme pienempää ja neljä suurempaa terälehteä) kukan muotoon. Pistele huovutusneulalla terälehtien tyvien huovuttamatonta villaa superlonin päällä, jolloin terälehdet huopuvat kiinni toisiinsa. Huovuta ruusulle lehti samoin kuin yksittäiset terälehdet.
4. Kiinnitä ruusut käsin ompelemalla esim. villakankaiseen sohvatyynyyn.

Erilaisten hahmojen huovuttaminen huovutusneulalla

Huovutusneulalla voidaan huovuttaa esimerkiksi erilaisia 3-ulotteisia hahmoja. Hahmojen tms. luominen on suhteellisen helppoa, sillä villa muotoutuu neulalla todella helposti ja villaa voi aina lisätä tarpeen mukaan huovutettuun työhön vaikka se olisikin jo tiiviiksi huovutettu.

- Hahmon huovuttaminen kannattaa aloittaa "vartalon" huovuttamisesta. Muotoile villatuppo ensin kevyesti käsissäsi haluamaasi muotoon. Huomioi, että villa "kutistuu" myös neulalla huovutettaessa noin 30-40%.
- Pistele villaa joka puolelta huovutusneulalla. Isommat kappaleet voi huovuttaa kädessä, mutta pienempien kappaleiden alla kannattaa käyttää alustana paksuhkoa superlonin-palasta. Huovan tiiviys riippuu neulalla pistelyn määrästä eli mitä enemmän villaa pistelee sen tiiviimpi pinnasta tulee. Jatka villapinnan pistelyä kunnes se on mielestäsi tarpeeksi huopunut.
- Huovuta erikseen superlonlevyn päällä hahmolle haluamasi ulokkeet, kuten kädet, jalat, korvat, häntä yms. Huovuta uloke erillisenä muuten valmiiksi, mutta jätä sen kiinnittämiskohtaan hieman huovuttamatonta villaa. Kiinnitä valmis uloke neulalla pistelemällä kiinni hahmon vartaloon. Ohuissa ulokkeissa esim. hännässä tms. voi käyttää tukena metallilankaa.
- Lisää lopuksi neulalla huovuttamalla esim. raidat erivärisestä villasta ym. yksityiskohdat ja ompele hahmolle silmät, viikset tms.

Ohjeet ja huovutustarvikkeet: Sinooperi, Vantaa.

Kankaat: Tulppaanityynyt ja torkkuhuopa ovat beigeä villasekoitekangasta ja ruusutyyny harmaata villasekoitekangasta. Tiedustelut Eurokangas Vantaa.


(t.i.l.a. osa 24, 5.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja