Sofi Oksasen Suomi-kommentit Tanskan tv:ssä harmistuttavat

Suomi-brändin kehittelijä ei ilahtunut, kun kuuli kirjailija Sofi Oksasen arvostelleen Tanskan televisiossa kotimaataan. Oksanen kertoi ohjelmassa, kuinka paljon suomalaiset miehet juopottelevat, hakkaavat vaimojaan ja tekevät itsemurhia.

- En näe, että on hygieenisesti kivaa kritisoida kutsuttuna vieraana pohjoismaisessa televisiossa kovasti omaa isänmaataan. Hän on paitsi omien tekstiensä lähettiläs myös edustaa suomalaista kulttuurielämää, sanoo Euroopan historian professori Laura Kolbe, joka kuuluu Suomi-kuvaa kohentavaan työryhmään.

Kolbe pitää Oksasen nostamia aiheita tärkeinä, mutta niistä pitäisi hänestä puhua syyttelemättä ja yleistämättä.

Euroopan historian professori Laura Kolbe, Helsingin yliopisto

- Kaikki suomalaiset miehet eivät ole tappajia.

Maabrändivaltuuskunnan mielestä Suomen tärkein voimavara on se, mitä suomalaiset ovat, tekevät ja sanovat. Kolbe kertoisi ulkomaalaisille, että Suomessa asuu rehellisiä, luotettavia ja innovatiivisia ihmisiä.

Oksanen kertoi 98 000 tanskalaiselle, että tyypillinen suomalainen mies käyttäytyy väkivaltaisesti, koska ei pysty ilmaisemaan tunteitaan.

Samaan aikaan virallinen Suomi puhuu tanskalaisille muotoilusta ja hyvinvointivaltiosta. Oksasen esiintymisestä ei ole tullut lähetystöön kyselyjä.

- Emme me mitään kiiltokuvaa pyri luomaan vaan ihan faktoihin perustuvaa. Luonnollisesti tuomme myönteisiä asioita esille, mutta emme pidä salassa muitakaan, kertoo media- ja kulttuurisihteeri Päivi Hietalahti Kööpenhaminan-lähetystöstä.

Suomi-kuva kestää

Professorin mukaan Suomi-kuva kestää kielteisetkin kommentit. Ihmiset ymmärtävät, että jokaisella kansakunnalla on omat ongelmansa.

- Kyllä Suomi-kuva kestää monenlaista. Kesti se kouluampumisetkin. Tämä pakottaa meidät itse pohtimaan ja toivottavasti tuottamaan poliittista päätöksentekoa, jolla näihin epäkohtiin yritetään puuttua, Kolbe uskoo.

Kolbe pitää Suomi-kuvan luomisen suurimpana ongelma yleistämistä. Kaikkien suomalaisten väitetään olevan tietynlaisia, eikä väitteillä aina ole pohjaa.

- Ei todella pidä paikkaansa, että Suomi vaikenee kahdella kielellä. Nykyelämä kaupungissa on täynnä puhetta, ylenpalttista kommunikaatiota, sanallista ja kuvallista.

Oksanen ei ehtinyt iltapäivällä kommentoida esiintymistään ohjelmassa. Tv-haastattelusta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat