SK: Puheenjohtaja Grundström itketti JSN:n työntekijöitä toimikautensa alussa – "Huutamista sai alituisesti pelätä"

Julkisen sanan neuvoston toimiston työilmapiiri kiristyi pian sen jälkeen, kun Elina Grundström oli aloittanut neuvoston päätoimisena puheenjohtajana, kertoo Suomen Kuvalehti.

Useat lähteet ovat kertoneet lehdelle, että toimiston henkilösuhteet jäätyivät muutamassa kuukaudessa vuonna 2016 ja että henkilökunta vaihtui aluksi tiuhaan.

Kohtelu "kylmää ja suoraviivaista"

Neuvoston entinen jäsen kuvailee lehdessä Grundströmin johtamista ja ihmisten kohtelua kylmäksi ja suoraviivaiseksi. Grundströmiä on arvosteltu muun muassa siitä, että hän ei kohtelisi työtovereitaan tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti.

Entisen työntekijän mukaan ilmapiiri oli "jatkuvaa mikromanageerausta ja tekstien sanelua". Henkilökunta oli varpaillaan ja varoi virheitä.

– Sen jälkeen huudettiin, jos joku päivämäärä oli väärin. Huudettiin, että me emme osaa mitään. Huutamista sai alituisesti pelätä. Me itkettiin siellä, kertoo entinen työntekijä lehdessä.

Grundströmin kerrotaan myös yrittäneen kahmia lisää valtaa heti toimikautensa aluksi. Hänen sanotaan esimerkiksi ehdottaneen JSN:n kannatusyhdistykselle, että puheenjohtaja voisi yksin tehdä langettavia päätöksiä. Yhdistys torjui ehdotuksen.

Psykologi paransi ilmapiirin

Lopulta syksyllä 2016 JSN:n työntekijät ottivat Suomen Kuvalehden mukaan yhteyttä kannatusyhdistyksen silloiseen puheenjohtajaan Riitta Pihlajamäkeen, joka järjesti taloon psykologin. Sen jälkeen ilmapiiri parani.

Grundström sanoo, ettei ulkopuoliseen apuun turvautumisessa ollut mitään erikoista.

– Mielestäni se on ihan normaalia työyhteisön kehittämistä. Mielestäni hyvissä työyhteisöissä on kehittämistä silloin, kun on muutosvaihe. Täällä vaihtui koko porukka ja kaikki työtavat, Grundström sanoo lehdessä.

Julkisen sanan neuvosto on median itsesäätelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa. Grundströmin, 55, toimikausi päättyy vuoden 2019 lopussa.

STT ei keskiviikkona tavoittanut Grundströmiä kommentoimaan Suomen Kuvalehden juttua. 

Lue myös:

    Uusimmat