Mainos

Asiantuntijat: Ansiosidonnainen pitää ulottaa kaikille

Viiden eri alan asiantuntijan raportissa esitetään ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille palkansaajille samoilla ehdoilla.

Asiantuntijat esittävät, että jatkossa työttömyyskassan jäsenyys ei olisi kriteeri ansiosidonnaisen saamiselle eikä yrittäjyys palkkasuhteen rinnalla tai työttömänä heikentäisi palkkasuhteen työttömyysturvaa.

Yksi ryhmän asiantuntjoista, VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen sanoo nykyisen systeemin suosivan vakituisessa työsuhteessa olevia.

- Hyvässä vakituisessa työsuhteessa työskentelevä henkilö saa ostettua itselleen korkean ansiosidonnaisen työttömyysturvan jopa kahdeksi vuodeksi maksamalla vain reilun satasen työttömyyskassamaksun vuodessa. Tukikausi on lähes yhtä pitkä, vaikka kieltäytyisi aktivointitoimista, sanoo Vartiainen.

Vartiasen lisäksi raporttia ovat olleet laatimassa Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, kansanedustaja Elina Lepomäki, Valtion Tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöystija kansanedustaja Osmo Soininvaara.

Esitys tähtää korkeampaan työllisyysasteeseen, pienempään julkistalouden kestävyysvajeeseen ja kansalaisten yhdenvertaisuuteen lain edessä.

Ehdotuksessa etuuden hallinnointi siirrettäisiin työttömyyskassoilta suoraan julkisen vallan alle. Korotettu päiväraha ulotettaisiin koskemaan kaikkia työttömiä ensimmäisen 100 päivän ajalta. Jotta reformi on kustannusneutraali julkistaloudelle, lyhenee etuuden enimmäiskesto 400-500 päivästä 250 päivään.

Raportissa muistutetaan, että ansioturva rahoitetaan nykyisin lähes kokonaan kaikista palkkasuhteista lakisääteisesti maksettavista työttömyysvakuutusmaksuista ja budjettivaroista. Silti ansioturvaan ovat oikeutettuja vain työttömyyskassojen jäsenet. 

Juttua on muutettu klo 8.30 sen osalta, että raportti ei ole Sitran tilaama.  Aiheesta keskustellaan Sitran keskustelutilaisuuksien sarjassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.