Sisustuskoulu: Verhoilla tunnelmaa

Miten verhot vaikuttavat huoneen tunnelmaan? Millaiset verhot sopivat matalaan ja leveään ikkunaan? Miksi pelkkä yläkappa on helposti ikävän näköinen? Sisustuskoulu kertoo kaiken kodin verhoista!

Tekstiileillä on helppoa ja edullista pehmentää ja värittää, viilentää tai lämmittää ja – etenkin – vaihtaa huoneen tunnelmaa. Suomalaisten tapa vaihtaa verhoja vähintään kesäksi ja talveksi ja monessa kodissa lisäksi jouluksi ja pääsiäiseksi tuntuu johtaneen siihen, että ajan ja silityshalujen puutteessa verhot koko ajan vähenevät, kapenevat ja monessa paikassa muuttuvat vain ikkunan yläkarmin peittäväksi kapaksi.

Verhoilla on kuitenkin niin tärkeä osuus sisustuksessa, ettei niitä kannattaisi unohtaa aina silloinkaan, kun ikkunan takana kajastaa täydellinen maisema.

Verhoilla peitetään suomalaisten monikerroksisten ikkunoiden raskautta ja insinöörimäistä teknisyyttä, verhot vähentävät kaikua ja rajaavat tilaa – ja muodostavat tietysti tärkeän osan huoneen värikokonaisuudesta.

Suomalaiset olohuoneet ovat yleensä melko matalia ja tavallisimmin etenkin rivi- ja kerrostalojen olohuoneissa vähintään yksi seinä on pelkkää ikkunaa ja parvekkeelle tai pihalle johtavaa lasiovea. Tällaisessa leveässä ikkunassa pelkkä yläkappa on huono ratkaisu: valon pääsy sisälle halutaan maksimoida, mutta juuri ylhäällä roikkuva kappa estää ylhäältä tulevan luonnonvalon ja pitkä, vaakasuora kangaskaistale ylhäällä ikkunassa leventää seinää entisestään ja tekee huoneen entistäkin matalamman näköiseksi ja koko ikkunan mittasuhteiltaan oudoksi.

Lisäksi pelkkä kappa on ehkä vähän köyhän näköinen – runsaampi kankaan käyttö antaa paljon ylellisemmän vaikutuksen eivätkä hyvin suunnitellut verhot vähennä huoneen valoa, vaan pikemminkin tuovat sitä lisää yhdistäessään ikkunan huoneen muuhun sisustukseen.

Myöskään läpinäkyvyys ei ole mitenkään välttämätöntä – vaaleat ja kirkkaat värit heijastavat valoa ja tuovat valoa sisustukseen jo sinällään.

Hyvin korkeassa ikkunassa yläkappa voi olla paikallaan jo pelkästään siksi, että estetään liiallinen valon pääsy huoneeseen. Monesti yläkappa myös lisää suunniteltua, ylellistä vaikutelmaa ja mahdollistaa erilaisten kankaiden käytön ikkunassa – sopii siis sisustajille, jotka haluavat runsasta, ehkä romanttistakin tunnelmaa.

Vain mielikuvitus rajana

Sivuverhojen sitominen sivulle on hyvä idea, kun halutaan mahdollisimman paljon valoa sisälle: verhot peittävät ikkunanpuitteet ja pehmentävät maisemaa, mutta eivät estä valon pääsyä ja pysyvät napakasti paikoillaan.

Jos perinteiset kankaiset verhon- pitimet tuntuvat tylsiltä, on nuorekkaampia vaihto- ehtoja useita: kettingit, narut, putkenpätkät, kiemuraiset oksat, puiseen rimaan tai metallilankaan kiinnitetyt ihanat muistot (vaikkapa vauvan kengät) – vain mielikuvitus on tässä rajana!

Verhot voi suunnitella myös siten, että samat verhot ovat ikkunassa kesät, talvet ja poistetaan vain joskus pesua varten – pitkään verhot pysyvät siisteinä vain imuroimalla. Etenkin verhoista, jotka on huolellisesti valittu noudatellen koko huoneen tekstiili- ja värisuunnitelmaa, voi olla vaikeakin luopua esimerkiksi kesäksi, eikä se missään tapauksessa olekaan pakollista, monet tekstiili- ja väriyhdistelmät sopivat yhtä hyvin niin kesään kuin talveenkin.

Toisaalta sitten ne, jotka jaksavat ripustaa tai ripustuttaa uusia verhoja pari kertaa vuodessa, saavat verhoilla ja parilla uudella sohvatyynyllä kummasti raikastettua ja uudistettua huoneitansa kohtuukustannuksin ja ilman remonttipölyjä.

Paneeliverhot ovat yksi tapa käyttää kangasta vähän uudella tavalla: kankaasta ommellaan suora, noin 50 - 70 senttimetriä leveä kappale, johon kiinnitetään alas metallipuikko painoksi ja yläosa jäykistetään kovikenauhalla tms., jolloin verho roikkuu ikkunassa täysin suorana. Tällöin voidaan käyttää kuvioita, jotka halutaan esitellä kokonaan, leikkiä erivärisillä ja -paksuisilla kankailla ripustamalla kaksi tai kolme verhotankoa peräkkäin ja paneeliverhoja sitten toinen toistensa lomaan.

Kuvankin ikkunassa voisi olla toiset paneelit piilossa itämaisten paneelien takana tai sitten vähän näkyvillä ja vedettävissä tarvittaessa näkösuojaksi avoimen ikkunaosan eteen.

Jos kankaiset verhot kyllästyttävät, puisilla, ikkunan päälle kiinnitetyillä sälekaihtimilla saa aikaan mukavaa orientaalista ilmettä.

Mikäli ikkunan yläpuolella on riittävästi tilaa, kaihtimet kannattaa kiinnittää niin ylös, että ne voi tarvittaessa nostaa nippuun ylös ja paljastaa alla olevan ikkunan kokonaan.

MTV3

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat