Sisustuksen trendeissä retroa ja suoraviivaisuutta

Sisustamisessa suositaan jälleen suoraviivaisuutta ja laatikkomaista designia. Toisaalta nousussa ovat 1960- ja 1970-lukujen kertaustyylit. Värisävyt ovat joko retrotyyliin hyvinkin värikkäitä tai neutraalin vaaleita ja levollisia.

Nykyihminen voi lentää vuorokaudessa maailman toiselle puolelle, hän on vapaa liikkumaan, nykyajan nomadi, vaeltaja. Ajan hengen mukaisesti myös tämän päivän sisustuksessa tärkeää on vapaus siirtyä tilasta toiseen helposti.

- Nomadisuus näkyy ennen kaikkea siinä, että aiemmin kiinteiksi mielletyt keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet korvataan nyt yksittäisistä elementeistä rakennetuilla kokonaisuuksilla, jonka muodostavat jaloille, jopa pyörille, nostetut kalusteet, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen kertoo.

Kokkosen mukaan nyt sisustamisessa suositaan jälleen suoraviivaisuutta ja laatikkomaista designia. Tämä linja näkyy etenkin sohvissa ja hyllyjen horisontaalisuudessa. Sohvissa on linjakkaat käsinojat ja suuria neliömäisiä tyynyjä, niiden käsi- ja selkänojia voidaan usein myös taivuttaa ja muunnella.

- Jos olohuoneessa ylipäätään on kirjahylly tai kaappeja, kaappien ovet ovat vedikkeettömiä ja hyllyissä on ylipaksut kannet joihin on vastapainoksi yhdistetty ohutta metalliputkea, kuten kromia tai alumiinia. Usein kirjahyllyn korvaavat tasot, joille sijoitetaan kaikki erilaiset kodin laitteet, kuten televisio, video ja musiikkilaitteet. Musta nahka, himmeä lasit ja kiilto yhdistyvät luontevasti kromiin tai alumiiniin, Kokkonen kuvaa. - Sama pelkistetty linja jatkuu keittiössä.

Trendikästä suoraviivaisuutta pyrkivät murtamaan 1960- ja 1970-lukujen pyöreät, pehmeät muodot. Menneiden vuosikymmenten parhaita kalusteita otetaan uustuotantoon, muoviset, pop-henkiset esineet ovat uudessa nousussa. Värisävyt ovat joko vaaleita tai retrotyyliin hyvinkin värikkäitä. Luonnollisten sävyjen piristyksenä käytetään oranssia, lilaa, punaista ja pastellisävyjä. Mustavalkoisuus on myös taas pinnalla. Tuloaan tekevät myös punaisen, mustan ja tummanruskean sävyt sekä erityisesti neutraali harmaa.

Retron lisäksi erityisen muodikasta on yksilöllisyys. Se, että jokainen tekee kodista itsensä näköisen. Sisustuksessa näkyy myös itämaisia vaikutteita. Ne tuovat sisustukseen oman, pikantin lisänsä, mutta eivät muodosta omaa tyyliä. Vaihtelua saadaan myös materiaalien pinnanvaihteluilla. Puupinnoissa näkyy kotimaisen koivun lisäksi etenkin pähkinäpuuta ja tammea.


Teksti: Nina Pinjola
Kuvat: Avarte Oy, Helsinki, Nomart Oy, Helsinki sekä EGGER.


Katso myös videoklipit:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja