Mainos

Sisällissodassa 1918 kuolleet voitiin siunata

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan vuonna 1918 kuolleet punaiset voitiin siunata viime vuonna.

Vuoden 1918 sisällissodassa kuolleiden ja joukkohautoihin haudattujen siunaus jälkikäteen ei loukkaa uskonnonvapautta. Näin toteaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt päätöksessään.

Lain tulkinnan mukaan vainajilla ei Lindstedtin mukaan ole perusoikeuksia, joten siunaus ei ole loukannut heidän uskonnonvapauttaan. Kirkkoon kuulumattomien kohdalla kyseeseen tulee hänen mukaansa kirkkojärjestyksen säännös, jonka mukaan vainaja voidaan siunata esimerkiksi omaisten pyynnöstä, jos vainaja ei ole sitä nimenomaan kieltänyt.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies oli saanut kantelun, joka koski vuonna 1918 kuolleiden vainajien siunausta Ahveniston hautausmaalle Hämeenlinnassa. Siunauksen toimitti viime vuonna Tampereen piispa Hämeenlinnan työväenyhdistyksen toiveesta.

Kantelijan mielestä siunaus loukkasi vainajien vakaumusta, sillä näiden joukossa saattoi olla useita eri uskontokuntia ja kansalaisuuksia kuuluneita henkilöitä. Kantelijan mukaan siunaukseen olisi näin pitänyt saada vainajan tai hänen omaisensa suostumus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.