Sir Elwoodin hiljaiset värit

Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeestä on vähitellen muodostunut oma instituutionsa Suomi-rockin eliittiin. Omaa tietään kulkeneet ja linjansa pitäneet keskiolutjatsimiehet ovat löytäneet tiensä kuppiloista klubien kautta konserttisaleihin, jopa Kansallisteatteriin ja takaisin. Takana on lukuisia albumeita, monia radiohittejä, tarinoita, kannanottoja, keikkoja ja konsertteja, elettyä elämää. Hienoja muistoja ja uskollinen kuulijakunta.

Keväällä 1991 julkaistiin ensimmäinen Sir Elwoodin hiljaiset värit -albumi Varjoissa vapaan maailman, jota on myyty melkein 14 000 kappaletta. Single Sellaista se on sai paljon huomiota osakseen.

1990-luvun alussa Elwoodit keikkailivat lähinnä pienissä kuppiloissa ja loivat mainetta karismaattisella keskiolutjatsillaan. Keväällä 1992 julkaistiin singlenä Neiti kevät, joka oli yhtyeen ensimmäinen iso radiohitti. Kappale löytyy Sir Elwoodin hiljaisten värien toiselta, syksyllä 1992 ilmestyneeltä albumilta Yö tekee meistä varkaat, jonka jo 15 000 suomalaista on hankkinut omakseen. Yhtyeen keikkasuosio kasvoi, ja pienet kuppilat vaihtuivat klubeiksi.

Yhtyeen kolmas albumi Kymmenen tikkua laudalla räjäytti potin. Single Viimeisellä rannalla oli suuri radiohitti, ja levy on myynyt yli 20 000 kappaletta (kultaraja oli tuolloin 25 000). Kymmenen tikkua laudalla -albumi oli yhtyeen aikaisempiin levyihin verrattuna dynaamisempi ja soinniltaan vahvempi; radiopop ja mollikulkuri löivät ensimmäistä kertaa kättä. Albumilta löytyvät myös kappaleet Viimeinkin ja Älä mee.

Yhtyeen neljäs albumi Puoli viisi aamulla ilmestyi huhtikuussa 1995. Ensimmäinen single oli kappale Kuolen, toinen Hämärän taa. 14 000 kappaletta myyneen, arkoja ja tummiakin sävyjä sisältäneen levyn tuotti Janne Haavisto.

Huhtikuussa 1997 julkaistiin Puunukke, Sir Elwoodin hiljaisten värien viides albumi, jota on myyty melkein 11 000 kappaletta. Uudenlaista jämäkkyyttä tuttuihin Sir Elwood -tunnelmiin sekoittaneelta albumilta eniten radiosoittoa keräsi suuri suomalainen rakkaustarina Perunamaa. Syksyllä 1997 yhtye teki ensimmäiset konserttisalikeikkansa Turussa ja Helsingissä.

Syksyllä 1998 julkaistiin Sir Elwoodin hiljaisten värien ensimmäinen kokoelma-albumi Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia sekä samanniminen historiikki-nuottikirja. Radiohitiksi albumilta nousi levyn ainoa uusi kappale Kannelmäki-68. Yli 20 000 myyneestä kokoelmalevystä tuli yhtyeen ensimmäinen kultalevy.

Syksyllä 1998 Sir Elwoodin hiljaiset värit toteutti myös pitkäaikaisen haaveensa, konserttisalikiertueen. Mittava kiertue ulottui 11 suurimpaan kaupunkiin ja huipentui itse asiassa vasta loppukesällä 1999, jolloin Sir Elwoodin hiljaiset värit avasi ainutlaatuisella konsertillaan Suomen Kansallisteatterin syyskauden.

Pyhää kamaa (lokakuussa 1999) oli Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeen kuudes studioalbumi. Aikaisempiin levyihin verrattuna levyllä on enemmän "duuria ja biittiä", kuten yhtyeen laulaja Juha Lehti virne suupielessään totesi EMI:n tuottajalle Gabi Hakaselle, joka aikoinaan kiinnitti yhtyeen Herodes-levy-yhtiöönsä.

Laulaja-lauluntekijä Juha Lehti kertoo: -Pyhää kamaa -levyn valmistelu alkoi kesän 1998 lopulla, jolloin sovimme herra Riku Niemen kanssa yhteistyöstä. Biisejä alettiin kasata syksyn kuluessa treenikämpällä. Ensimmäiset studiosessiot pidettiin tammikuussa 1999 Finnvoxissa, ja noista nauhoista julkaistiin Kollikissa-single maaliskuun lopulla.

-Kyseessä oli "live-otos", joka tehtiin vastoin alkuperäistä sovitusideaa ns. "kokeillaan nyt näinkin" -periaatteella. Kevään ja kesän mittaan ahkeroitiin lisää Foxilla ja Seawolf-studiolla. Masteroinnin ja kasvojen/kansien luomisen jälkeen lapsi oli elokuussa valmis, ja pakkaus lähti Hollantiin painoon. Tämän jälkeen orkesteri vietti kuukauden loman, ja kotiin saavuttiin syyskuun lopulla, jolloin alkoi ankara treenaaminen lähestyvää rundia varten - uudet tarinat piti kasvattaa keikkakuntoon, Juha Lehti kertoo.

Pyhää kamaa -albumin muut singlelohkaisut ovat Sua seuraan (syyskuussa 1999), Maailman kaunein maalaistyttö (lokakuu 1999) ja Pyhää kamaa (kesäkuu 2000).

Kesäkuussa 2001 julkaistiin 10-vuotisjuhlapainoksena Sir Elwoodin hiljaisten värien ensimmäinen albumi Varjoissa vapaan maailman. Albumilla ovat bonuksena kappaleet Hummani Hey, Tarjoilija ja Eräänä päivänä sekä Sellaista se on -video.

Lokakuussa 2001 ilmestyi kokonaan uusi albumi Pohjoisesta tuulee taas. Yhtye määrittelee seitsemännen studioalbuminsa linjaksi "paluun juurille": Yksinkertainen on kaunista, melodiat ja tekstit puhuvat puolestaan ja äänityksistä kuuluu soittamisen riemu. Pohjoisesta tuulee taas -albumilta huokuu sama vapautunut tunnelma kuin kymmenen vuotta sitten julkaistulta ensilevyltä Varjoissa vapaan maailman. Useimmat biisit on äänitetty studiossa "kaikki kerralla" -tyyliin, mikä antaa levylle aivan oman tunnelmansa.

Pohjoisesta tuulee taas -albumilta julkaistiin singlet Kekkonen (huhtikuussa 2001) ja Glenn Miller -vaikutteinen Torkkelinmäki (heinäkuussa 2001). Albumin kolmas single on Johnny Ö, jonka pianomelodiaan jää kiinni. Intensiivisessä biisissä on kaunis tarina, ilmava sovitus ja lähelle tuleva laulu - tämän solisti Juha Lehti osaa. Singlellä on kakkosbiisinä Toni Edelmanin säveltämä Lasinen vuori, johon Elwoodit ja tuottaja Gabi Hakanen ovat tehneet uuden sovituksen. Biisi kiinnitti Lehden huomion jo ilmestyessään 90-luvulla, mistä lähtien sille oli etsitty sopivaa muotoa ja aikaa. Nyt se löytyi. Johnny Ö -single julkaistiin lokakuussa 2001. Helmikuussa 2002 julkaistiin singlenä vielä Tyttöjen päiväkirjat.

Syyskuussa 2002 Sir Elwoodin hiljaiset värit julkaisi livelevyn (tupla-cd) Ilta illan jälkeen, jolta löytyy 29 biisiä. Upea paketti, joka sisältää mm. sellaisia harvinaisuuksia kuin cappellana esitetty "Pikku Minna" ja "Suvivirsi". Keikoille yhtye lähti jälleen lokakuussa 2002.

Sir Elwoodin hiljaisten värien kahdeksas studioalbumi "18. tammikuuta" näki päivänvalon 19. syyskuuta.
Elwoodit vetäytyivät tuottaja Gabi Hakasen ja äänittäjä Mikko Joenpolven kanssa kesäkuun alussa viikoksi Sysmään, Virtaan Kartanon luonnonkauniisiin maisemiin äänittämään uutta albumiaan. Kevät oli kulunut laulaja-säveltäjä Juha Lehdeltä ja bändiltä biisien teossa ja treeneissä. Kesäkuussa oltiin valmiita purkittamaan kaikki yksitoista kappaletta vanhaan malliin livenä. Syyskuun 19. päivä julkaistu levy olikin lähes sataprosenttinen live, mikä nykypäivänä on harvinaisuus.

Sir Elwoodin Hiljaiset Värit -yhtyeen basisti ja viulisti Riku Järvinen mentyi kesällä 2004. Järvinen putosi kulttuuriareena Glorian parvekkeelta 13.6. yöllä. 37-vuotias Järvinen menehtyi onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Elokuussa 2004 Sir Elwoodin hiljaiset värit julkaisi uuden singlen Syysyö. Sävellys oli kitaristi Jussi Virtanen, ja sanat ovat laulaja Juha Lehden. Kertosäkeen naisääni kuuluu Kiki Rautiolle. Syysyön lisäksi singlellä oli Vuokses sun -kappaleesta tehty video.

Lue myös:

    Uusimmat