Mainos

Sini Saarela tuonut uusia vapaaehtoisia Greenpeacelle

Sini Saarelan ja muiden Petsoranmerellä kiinniotettujen aktivistien tapaus on lisännyt suomalaisten kiinnostusta Greenpeacen toimintaa kohtaan.

Greenpeace Suomen mukaan kyselyitä järjestön vapaaehtoistoiminnasta on tullut selvästi normaalia enemmän.

- Kiinnostus on selvästi kasvanut. Normaalisti meihin ottaa yhteyttä kymmenkunta ihmistä puolessa vuodessa. Nyt syyskuun jälkeen yhteydenottoja on tullut 40 - 50 ihmiseltä. Kaikki heistä ovat olleet jollakin tavalla kiinnostuneita vapaaehtoistoiminnastamme, summaa Greenpeace Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Mahdollisista lahjoituksista ei vielä tietoa

Aromaan mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, onko 30 aktivistin kiinniotolla ja heidän saamillaan huliganismisyytteillä ollut vaikutusta järjestön varainkeruuseen. Viime vuonna Greenpeacella oli Suomessa reilu 20 000 tukijaa, jotka lahjoittivat järjestön mukaan yhteensä 1,8 miljoonaa euroa.

- Emme ole tämän tapauksen kohdalla pitäneet erikseen kirjaa rahankeruusta, joten ennen vuoden loppua ja tilinpäätöstä on hankala arvioida, onko Venäjän-tapahtumilla ollut vaikutusta ja jos on, niin millä saldolla, arvioi Aromaa.

Saarelan tapauksella ei kerätä rahaa

Aromaan mukaan varainhankinnassa on kuitenkin pidetty selkeänä linjana sitä, että Venäjällä kiinniotettujen aktivistien tilannetta ei suoranaisesti sotketa varainhankintaan.

- Meillä esimerkiksi ihmisiä kaduilla lähestyvät feissarit ovat jatkaneet työtään kuten ennenkin.

Positiivisen palautteen lisäksi Greenpeace on saanut Aromaan mukaan myös negatiivista ja Greenpeacen toimintaa kyseenalaistavaa palautetta normaalia enemmän.

- Kaikki eivät todellakaan hyväksy toimintatapojamme ja kansalaistottelemattomuutta.

Saarelaan kohdistunut mediahuomio luonnollista

Vaikka mediahuomio on viime viikkoina keskittynyt pitkälti Sini Saarelaan henkilönä, Aromaan mukaan myös Greenpeacen ajama asiasisältö, eli öljynporauksen riskit arktisella alueella, on saanut myös tavallista enemmän julkisuutta.

- On luonnollista, että keskustelu esimerkiksi Suomessa kohdistuu pitkälti yhteen ihmiseen eli Sini Saarelaan ja hänen kohtaloonsa, mutta kyllä myös arktisesta alueesta keskustelu on noussut esiin nyt aivan uudella tavalla. Olemme tyytyväisiä tähän ja käsittääkseni myös kaikki Venäjällä edelleen olevat aktivistit ovat tilanteeseen tyytyväisiä, kertoo Aromaa.

Sini Saarelan paluusta Suomeen Greenpeace Suomella ei ole edelleenkään varmaa tietoa.

- Ainoa asia, mitä tiedämme nyt varmasti on se, että neljä vankilasta päässyttä venäläistä on saanut mennä koteihinsa. Ulkomaalaisten kotiutumisista meillä ei ole vieläkään varmaa tietoa.

Aromaan mukaan aktivistien asianajajat työskentelevät päivittäin selvittääkseen aktivistien takuuvapauden ehdot ja säännöt.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.