Singapore

Katuradalla ajettava Singaporen GP tuli MM-sarjan ohjelmaan kaudella 2008. Kyseessä oli kautta aikojen ensimmäinen keinovalaistuksessa ajettava F1-osakilpailu. 

F1-sarjan hoviarkkitehdin Hermann Tilken suunnittelema katurata sijaitsee kaupunkivaltiossa Marina Bayn alueella veden äärellä. Miljöö on samankaltainen kuin Monacossa, mutta viisi kilometriä pitkä rata on selvästi nopeampi ja leveämpi. Vastapäivään ajettavalla radalla on yhteensä 24 mutkaa sekä muun muassa kaksi siltaa.

Rata on valaistu niin tehokkaasti, että näkyvyys vastaa olosuhteita päivänvalossa. Kuljettajilta iltakisa on saanut erittäin lämpimän vastaanoton ja myös rata on kerännyt kehuja. Ohittaminen on kuitenkin osoittautunut turhan vaikeaksi, vaikka järjestäjät ovat yrittäneet tehdä rataan pieniä muutoksia. Jotkut kuljettajat ovat myös pitäneet rataa liian pomppuisena.

Maalisuoralla on mittaa noin 500 metriä. Ehkä paras ohituspaikka on ollut Raffles Boulevardin päässä, jossa kuljettajat jarruttavat yli 300 kilometrin tuntinopeudesta vasemmalle kääntyvään mutkaan.

Singapore on Monacon jälkeen hitain rata kalenterissa, mutta toisin kuin Monacossa, ei tätä ole huomioitu kilpailukierrosten määrässä. Niinpä Singaporen kisa on yksi kauden pisimmistä ja voittajan aika painuu lähelle kahden tunnin aikarajaa. Fyysisesti kisa on siis kuljettajille raskas eikä keskittymisvirheisiin ole varaa betonimuurien reunustamalla katuradalla.

Singaporen rata muistetaan Renault-tallin järjestämästä kolarista vuoden 2008 kilpailussa. Nelson Piquet junior ajoi tahallaan ulos mutkassa 17, jotta turva-auto tulisi radalle oikeaan aikaan tallin toisen kuljettajan Fernando Alonson kannalta. Taktiikka toimi ja Alonso ajoi historian ensimmäisen Singaporen GP:n voittoon. Renault-tallin johtohenkilöt saivat ankarat rangaistukset, kun tallista potkut saanut Piquet avasi suunsa ja kertoi totuuden kolarista.

Rataennätys: 1.50,041 (Daniel Ricciardo, Red Bull, 2015)

Singaporen GP:n aikaisemmat voittajat:

2017 Lewis Hamilton, Mercedes
​​​​​​​2016 Nico Rosberg, Mercedes
2015 Sebastian Vettel, Ferrari
2014 Lewis Hamilton, Mercedes
2013 Sebastian Vettel, Red Bull
2012 Sebastian Vettel, Red Bull
2011 Sebastian Vettel, Red Bull
2010 Fernando Alonso, Ferrari
2009 Lewis Hamilton, McLaren
2008 Fernando Alonso, Renault

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja