Sillanpään myöntämä huumemäärä todella suuri: 110 grammasta kristallia saisi käyttöannoksen päivässä lähes seitsemäksi vuodeksi

Asianajaja Juha Räihä kommentoi Jari Sillanpään rikosepäilyä 2:00

Jari Sillanpää kertoo myöntäneensä poliisille hankkineensa yhteensä 110 grammaa metamfetamiinia vuosien 2014-2017 aikana.

Myönnetty määrä on todennäköisesti arvio siitä, kuinka paljon hän on pitänyt hallussa neljän vuoden aikana omaan käyttöönsä ja juhlissa tarjottavaksi.

Kuuntele videolta asianajajan kommentit koskien Sillanpään huumekäryä.

Määrä on erittäin suuri. Itä-Suomen yliopiston tutkija Markus Storvik arvioi, että 110 grammasta kristallia saisi 1000-2500 käyttöannosta toleranssista riippuen. Tämä tarkoittaisi yhtä käyttöannosta joka päivä lähes seitsemäksi vuodeksi annoksen ollessa pienimmillään. Suurimman käyttöannoksen kohdalla ainetta riittäisi alle kolmeksi vuodeksi päivittäisessä käytössä.

Toleranssi vaihtelee hyvin paljon

Storvikin mukaan on kuitenkin tyypillistä, että etenkin viihdekäytössä saatetaan käyttää vuorokaudessa useita käyttöannoksia. Toleranssi vaihtelee hyvin paljon, ja mitä pidempään ainetta on käyttänyt, sitä suuremman annoksen tarvitsee.

Myös A-klinikkasäätiön Kaarlo Simojoki painottaa, että käyttöannos vaihtelee todella paljon ollen 25 mg – 0,5 grammaa poltettaessa.

– Asiaa mutkistaa se, että vaikka käyttöannos on pieni, niin esimerkiksi tunnin sisään saattaa mennä gramma, koska vaikutus on niin lyhytaikainen.

Tyypillisesti kristallia saatetaan ottaa useita ”bumpeja” nopeasti ja siten olla pidempään sekaisin.

Näin MTV:n Rikospaikassa pohdittiin Sillanpään aiempaa huumekäryä.

Myös aineen laadulla merkitystä

Aiemmin vastaavien juttujen tutkinnanjohtajana toiminut rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista painottaa, että käyttöannosten määrä riippuu todella paljon myös aineen laadusta.

Hänen tutkittavanaan on ollut juttu, joissa yhdestä grammasta kristallia on saanut jopa 30 käyttöannosta. Vahvimmillaan siis 110 grammasta kristallia voisi saada yli 3300 käyttöannosta.

– Ennen kaikkea se riippuu aineen laadusta. Se selviää vasta sitten, kun saadaan laboratoriotulokset aineen pitoisuudesta.

Oikeudessa arvioidut käyttöannokset ovat perustuneet myös käyttäjien omiin kertomuksiin käyttöannoksista. 

Merkitystä saattaa olla myös sillä, miten ainetta käyttää. Viihdekäyttäjät suosivat huumeen polttamista, jolloin aine siirtyy verenkiertoon lähes yhtä nopeasti.

*Jutusta korjattu vuosiluku: Sillanpää on myöntänyt hankkineensa metamfetamiinia vuosien 2014-2017 aikana, ei vuosina 2014-2018. Tämän vuoden maaliskuussa häneltä takavarikoitiin kuitenkin alle yksi gramma metamfetamiinia hänen palatessaan Thaimaasta.

Lue myös:

    Uusimmat