Mainos

Siivoojat ryhtyvät suoraan toimintaan

Suoran toiminnan esimerkkejä haetaan Yhdysvalloista, jossa siivousalan asemaa on saatu parannettua. Palvelualojen ammattiliitossa suoran toiminnan yhdistyksen perustamista pidetään myönteisenä.

Kehnoon palkkaansa kyllästyneet siivoojat ryhmittyvät elokuussa suoran toiminnan ryhmäksi. Oikeutta siivoojille -liikkeen perustaja Jarmo Åsnabrygg kertoo ryhmän tavoittelevan näkyvyyttä siivoojien ahdingolle esimerkiksi mielenosoituksilla.

Metrosiivoojana työskentelevä Åsnabrygg toimi aiemmin SOL-palvelujen varaluottamusmiehenä. Ajatus suoran toiminnan ryhmän perustamisesta hautui hänen mielessä toista vuotta, ja elokuun lopussa on tarkoitus pitää perustuskokous. Mallia toimintaa haetaan esimerkiksi Yhdysvalloissa toimivalta Justice for Janitors -järjestöltä.

-Yhdysvalloissa suoralla toiminnalla saatiin siirtolaisvaltaisen siivousalan asemaa parannettua.

Ryhmän toiminta keskittyy aluksi pääkaupunkiseudulle, sillä täällä ongelmakohdat ovat Åsnabryggin mielestä polttavimmat.

-Täysipäiväiselle siivoojalle ei välttämättä saa tuhattakaan euroa palkkaa. Pääkaupunkiseudulla näillä ansioilla ei elä, hän täräyttää.

Ryhmä haluaa saada mukaan myös siivousalalla sankoin joukoin työskenteleviä maahanmuuttajia. Åsnabryggin mielestä suuret siivousyritykset käyttävät heidän tietämättömyyttään suomalaisista työehdoista hyväkseen. Maahanmuuttajia yritetään myös saada järjestäytymään ammattiliittoon innokkaammin.

Åsnabrygg tavoittelee ryhmään satoja, mielellään tuhansia jäseniä. Nyt käynnisteltävässä toiminnassa on mukana vasta muutama henkilö.

-Pysymme mielenilmauksissa laillisissa, perinteisissä keinoissa. Ääntä käytetään, Jarmo Åsnabrygg toteaa.

PAM toivoo yhteistyötä

Palvelualojen ammattiliitto PAM:n varapuheenjohtaja Anssi Vuorio toteaa, ettei liitolla ole Oikeutta siivoojille -ryhmään virallista kantaa. Hän pitää toimintaa kuitenkin myönteisenä.

-Ryhmä pyrkii tuomaan esille siivoojien huonoa palkkaa ja nostamaan alan arvostusta. Samalla edistetään ammattiliittoon järjestäytymistä, Vuorio sanoo.

-Totta kai olemme samaa mieltä näistä asioista. Toivomme, että voimme ajaa siivoojien asiaa yhdessä eteenpäin.

Vuorio ei koe ryhmää epäluottamuslauseena ammattiliitolle.

-Tällainen toiminta on tervetullutta. Voi ajatella, että ammattiliitoillakin voi olla tiettyä tarvetta uudistumiseen, miten tuodaan asioita esille mielenilmaisujen kautta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.