Sienimetsän kautta keittiöön

Tämän syksyn sienisadosta on tulossa hyvä. Sopivasti vaihdelleet lämpimät ja sateiset jaksot ovat olleet sienille suotuisia. Tee retki metsään tai torille ja kokeile Makuja-sivujen ihania sienireseptejä.

Sienestäjän ei tarvitse välttämättä suunnistaa metsän siimekseen, sillä monet sienet viihtyvät kaupunkien liepeillä. Pidä silmät auki lenkkipolulla ja tarkista kodin lähimetsät!

Kantarelli on ruokasienten kuningatar

Keltainen ja tötterömäinen kantarelli on yksi parhaista ruokasienistä. Kantarelli maistuu parhaalta tuoreena paistettuna. Jos osan sadosta haluaa säilöä, kannattaa kantarellit pakastaa.

Yleisiä kasvupaikkoja ovat polkujen varret ja muut kovaksi painautuneet ja valoisat maastonkohdat.

Kantarellin sopivat hyvin suolaisiin leivonnaisiin. Arjan Leivontanurkan herkullisiin sieni-tomaattimuffineihin voi käyttää myös muita metsäsieniä.

Ruokaisat metsästäjänleivät ovat syksyn ehdoton klassikko. Ihanan kermainen sienikastike kruunaa herkkuleivät. Reseptiin voi sienisaaliin mukaan käyttää joko kantarelleja tai suppilovahveroita.

Metsästäjänleivät

500 g possun ulkofileetä
250 g tuoreita sieniä
1 sipuli
2 rkl sinappia
2 dl kermaa
1 dl vehnäjauhoja
4 viipaletta täysjyvävuokaleipää
öljyä paistamiseen
1 ruukku jääsalaattia
2 tomaattia
100 g kurkkua

Leikkaa lihasta tasakokoisia pihvejä ja nuiji ne noin puolen sentin paksuisiksi. Pyöräytä pihvit vehnäjauhoissa ja paista pannulla öljyssä kypsiksi. Nosta vetäytymään folion sisään.

Silppua sienet ja sipuli ja kuullota ne pannulla pehmeiksi. Lisää ruokalusikallinen vehnäjauhoja, sinappi ja kerma. Hauduta hetki ja mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Lämmitä leipäviipaleet ja nosta ne lautaselle. Aseta pihvit leipien päälle ja lusikoi runsaasti sienikastiketta sen päälle. Tarjoa leivän kanssa raikasta salaattia.

Mehevä herkkutatti

Herkkutatti on kansainvälinen kauppasieni, joka ei vaadi esikäsittelyä. Herkkutattia arvostetaan paljon myös Suomessa ja se on yleinen sieni koko maassa.

Havu- ja lehtimetsien kuuluisin tatti on maultaan mieto ja tuoksultaan miellyttävä. Yksinkertainen herkkutattipasta on vastustamaton herkku!

Henri Alénin tattispagetti tuo sienen parhaat aromit esiin. Annos on herkullinen ja kevyt. Tällä reseptillä hurmaat takuulla kaikki pastan ystävät.

Suppilovahvero maistuu tuoreena tai kuivattuna

Suppilovahvero on monen sienestäjän lempisieniä ja varsin yleinen maassamme. Harmaanruskea suppilovahvero ei vaadi esikäsittelyä. Vahverot sopivat kantarellien tapaan erinomaisesti keittoihin, kastikkeisiin ja piiraisiin.

Ihanan kermainen suppilovahverokastike saa uusia makuvivahteita kesäkurpitsasta. Kesäkurpitsa-sienikastike maistuu perunoiden ja esimerkiksi kalan kanssa.

Arjan maistuviin sienipiiraisiin voi käyttää erilaisia sieniä, jos tuoreita ei ole saatavilla myös säilötyt käyvät. Pohjaksi sopii terveellinen pakasteruistaikina.

Sienestäjän uudet herkut

Jos saalis on runsas ja perinteiset keitot ja sienipiirakat kyllästyttävät, kokeile Makuja-sivujen uudenlaisia sienireseptejä.

Puhtaista kotimaisista raaka-aineista valmistuu vaivattomasti tillipestolla maustettua siikaa metsäsieni-perunapaistoksen kera.

Kevyempi vaihtoehto majoneesipohjaiselle sienisalaatille on yrteillä ja viinietikalla maustettu metsäsienisalaatti. Oliiviöljyllä ja yrteillä maustetut tattiviipaleet sopivat alkupaloiksi tai illanistujaisiin naposteltavaksi.

Sieni kookoskeitto

Maija Silvennoisen eksoottinen sienikeitto maustetaan kookoksella ja currylla. Kokeile yksinkertaista reseptiä!

2 rkl öljyä
3 dl hienonnettuja sieniä (0,5 l kokonaisia)
1 sipuli hienonnettuna
1 tl timjamia
1-2 tl curryä
suolaa
3 rkl vaaleaa suurustetta
4 dl kookosmaitoa
4 dl vettä

Kuullota öljyssä sienet, sipuli, timjami ja curry ja mausta suolalla. Lisää joukkoon kookosmaito ja vesi.

Hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia välillä sekoittaen.

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3, Myllyn Paras ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat