Seurakuntavaaleissa valitaan yli 8000 luottamushenkilöä - "Toivotaan, että äänestysprosentti nousisi"

Seurakuntavaaleissa valitaan yli 8000 luottamushenkilöä 0:47

Tänään on äänestetty seurakuntavaaleissa. Seurakuntavaaleissa valitaan yli 8000 luottamushenkilöä yhteensä noin 400 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Vaaleissa valitut luottamushenkilöt päättävät monista merkittävistä seurakunnan toimintaan ja talouteen liittyvistä asioista. Edellisissä vuoden 2014 vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,5.

Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnassa äänestäjiä riitti tänään tasaiseen tahtiin. Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti oli vain 10,9.

– Vähän näyttää siltä näin aamun ja ennakkoäänten perusteella, että äänestysprosentti voisi nousta. Se ei paljon tarvitse, että nousisi tuosta reilusta 10 prosentista. Toivotaan, että niin käy, sanoo Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä.

Heltelällä on selkeä käsitys siitä, miksi äänestysaktiivisuus on seurakuntavaaleissa ollut melko alhainen.

Asukkaiden vaihtuvuus vaikuttaa äänestysintoon

– Minä ajattelen niin, että kaupunkiseurakunnissa asukkaiden vaihtuvuus on niin suurta. Nuoria muuttaa tänne muualta Suomesta ja kun seurakuntavaalit ovat neljän vuoden välein ja kotiseurakunta mielletään aivan toiseksi, niin ei nähdä motivaatiota vaikuttaa.

Heltelä muistuttaa, että äänestämällä voi vaikuttaa moniin tärkeisiin seurakunnan asioihin.

– Seurakuntaneuvostoon valittava jäsen päättää siitä, keitä palkataan seurakuntaan, täytetäänkö kaikkia virkoja. Mistä tiloista luovutaan tai otetaanko uusia tiloja käyttöön? Koko kirkon kannalta on todella tärkeää, että seurakuntaneuvoston jäsenet valitsevat kirkolliskokouksen maallikkojäsenet. Kirkolliskokous on koko kirkon ylin päättävä elin ja siellä tehdään tärkeimmät päätökset.

Uusi avioliittolaki herättää vastakkaisia mielipiteitä

Tuomiokirkkoseurakunnassa on viime aikoina keskusteltu vilkkaasti uudesta avioliittolaista.

– Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta teki marraskuussa päätöksen, että meidän alttarit ovat auki kaikille eli uuden avioliittolain myötä emme sulje alttareita. Se on keskusteluttanut ainakin täällä vaalikahveilla. Jotkut ovat oikein onnellisia tästä päätöksestä ja toiset taas eivät.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Vaalihuoneistot ovat auki tänään kello 20 asti.

 

Lue myös:

    Uusimmat