Mainos

Setan Vapautuspäivät kokoaa homoja

Setan Vapautuspäivät kokoavat tällä viikolla lesboja, homoja, biseksuaaleja, transvestiitteja ja transseksuaaleja yli 40 erilaiseen tapahtumaan. Tarjolla on esimerkiksi kulttuuria, ryhmätapaamisia, urheilua ja juhlia.

Omasta homoudesta tai lesboudesta kertominen vanhemmille on suuri luottamuksen osoitus. Vanhemmilta se vaatii uskallusta tutustua uuteen maailmaan ja vapautua turhista syyllisyydentunteista, verkostoterapeutti Jussi Nissinen kuvaili Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry:n Vapautuspäivien tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Vanhempien ja sukulaisten rooli ja tuki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ovat esillä Helsingissä meneillään olevilla Vapautuspäivillä. Juuret, mistä me tulemme -teemalla halutaan vetää vanhempia ulos "kaapista", Helsingin Seudun Setan puheenjohtaja Jeppe Hansen kuvaili.

Vapautuspäivillä on myös Setan vanhempien ryhmä, jota vetää psykologi. Ryhmässä puhutaan muun muassa vanhentuneista asenteista. Nissisen mukaan homojen ja lesbojen vanhemmat saattavat kärsiä varsin paljon siitä, että lasten kasvattamisen onnistumiseen liitetään edelleen jälkikasvun avioituminen ja lapset.

Jos perheessä ei ole tapana keskustella, kertominen omasta homoudesta tai lesboudesta voi olla hyvin vaikeaa, Jussi Nissinen sanoo. Tällöin ystävien merkitys korostuu. Joskus perheen äiti ei kerro vuosiin kenellekään lapsen homoseksuaalisuudesta ja joutuu työstämään asiaa yksin. Ammattiauttajilta tai vaikka Setasta voi hakea apua.

Jos rakentava keskustelu saadaan käyntiin, asia arkipäiväistyy hiljalleen ja sen jälkeen asiasta voidaan kertoa myös perheen ulkopuolisille. Perheenjäsenten hyvä itsetunto nopeuttaa arkipäiväistymistä. Jos itsetunto rakentuu muiden ihmisten mielipiteille, ajatus perheenjäsenen kuulumisesta seksuaalivähemmistöön voi olla hyvinkin vaikea.

Äiti myönteinen

Heikki Korpelan äiti yllättyi, mutta suhtautui myöhemmin myönteisesti, kun kuuli kaksi vuotta sitten poikansa homoseksuaalisuudesta. Äiti myös kyseli paljon ja keskusteli asiasta silloin 16-vuotiaan poikansa kanssa. Sen sijaan isä ei Korpelan mukaan reagoinut mitenkään, ei myönteisesti eikä kielteisesti.

Ketään ei saisi painostaa Korpelan mukaan kertomaan perheelleen homoseksuaalisuudesta, jos ei sitä itse halua. Sen sijaan esimerkiksi Setasta saa tukea, jos haluaa apua kertomiseen. Vanhemmille kertomisen voi aloittaa hienovaraisesti keskustelemalla seksuaalivähemmistöistä yleensä. Vanhemmat voivat tällöin puhua omista tunteistaan ja sen jälkeen voi olla helpompi jutella.

Yli 40 tapahtumaa

Ryhmiä on yli 20 ja niitä on muun muassa nuorille, ihmisoikeuksista kiinnostuneille, opiskelijoille tai vaikka innostuneille kokkaajille. Kristillinen ryhmä Malkus järjestää ehtoollisjumalanpalveluksen Tuomiokirkon kappelissa.

Helsingin Seudun Setan järjestämät Vapautuspäivät huipentuvat lauantaina karnevaaliparaatiin ja Kaisaniemessä puistojuhliin, joissa julkistetaan vuosittaisen Setan kunniapalkinnon saaja. Pääjuhliin on varattu tuhat pääsylippua.

Karnevaaliparaatiin odotetaan 500 osallistujaa. Se lähtee Sinebrychoffin puistosta kello 12.30 ja matkaa Ison Roobertinkadun, Eteläesplanadin ja Mikonkadun kautta Kaisaniemen puistoon. Jeppe Hansenin mukaan paraatiin ovat tervetulleita myös heterot.

Vapautuspäiviä vietetään Suomessa nyt 17:ttä kertaa. Tapahtumat alkoivat maanantai-iltana ja päättyvät sunnuntaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.