Mainos

Serbijohtajien valtataistelua puitiin oikeudessa

Bosnian serbijohtajien välistä valtataistelua puitiin jälleen eilen, kun perustuslakituomioistuin kokoontui keskustelemaan presidentti Biljana Plavsicin toimien laillisuudesta. Plavsic hajotti heinäkuun alussa parlamentin ja vaati järjestämään uudet vaalit.

Tuomioistuimen odotetaan päättävän Plavsicia vastaan ja entistä presidenttiä, Radovan Karadzicia, tukevien kovan linjan serbien puolesta. Mikäli tuomioistuimen ratkaisu on tämä, on odotettavissa että länsimaat eivät tunnusta päätöstä. Länsimaat ovat tukeneet valtataistelussa Plavsicia ja painostanevat serbejä uusiin vaaleihin.

Televisioidussa oikeuskäsittelyssä tuomioistuin kuuli sekä Plavsicia että hänen vastustajiaan ja vetäytyi sitten suljettuun istuntoon. Tuomioistuin ilmoitti suunnitelmistaan kokoontua uudelleen tänään, mutta ei luvannut vielä tuomiota.

Karadzicin tukijat ovat painostaneet tuomareita kaatamaan Plavsicin päätöksen. Plavsic onkin jo tehnyt selväksi, että hän ei aio tunnustaa tuomioistuimen päätöstä. Plavsic syyttää vastustajiaan rehottavasta korruptiosta ja on perustanut uuden puolueen parlamenttivaaleja varten. Plavsic erotettiin hallitsevasta SDS-puolueesta viime kuussa.

Kansainvälinen Bosnia-lähettiläs Carlos Westendorp sanoi tiistaina, että perustuslakituomioistuimella on ainoastaan oikeus tarkistaa, oliko Plavsic neuvotellut pääministerin ja parlamentin puhemiehen kanssa ennen päätöksen tekemistä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.