Separatistit julkaisivat videon viikko sitten kaapatusta uusiseelantilaisesta lentäjästä: "Emme vapauta häntä"

Separatistit julkaisivat videon viikko sitten kaapatusta lentäjästä: ”Emme vapauta häntä” 0:44
Separatistit julkaisivat videon ja kuvia kaapatusta lentäjästä.

Länsi-Papuan alueen separatistit ottivat uusiseelantilaisen lentäjän panttivangiksi viime viikolla.

Indonesialle kuuluvan Papuan separatistit ovat julkaisseet videon ja kuvia kaapatusta lentäjästä. 

Uusiseelantilainen lentäjä Philip Mehrtens on ollut TPNPB:n eli Länsi-Papuan kansallisen vapautusarmeijan hallussa jo viikon ajan. 

Tiistaina julkaistujen videon ja kuvien myötä vapautusarmeija kertoo osoittavansa lentäjän voivan hyvin, mutta häntä ei olla vapauttamassa ennen kuin vapautusarmeijan vaatimukset toteutetaan. 

– Emme vapauta häntä, ennen kuin Papua on vapautettu, vapautusarmeijan komentaja Egianus Kogoya painottaa.

Länsi-Papuan vapautusarmeija vaatii viranomaisia tunnistamaan alueen itsenäisyyttä ja Indonesian armeijan poistumista.

Reuters ei ole voinut vahvistaa videon ja kuvien todenperäisyyttä, mutta Mehrtensin lähipiirin kuuluva henkilö on vahvistanut uutistoimistolle miehen olevan kuvissa.

Kaapattu Mehrtens työskentelee lentäjänä indonesialaisen Susi Air -reitti- ja tilauslentoyhtiölle. Mies kaapattiin sen jälkeen, kun hän laskeutui koneella Ndugan alueelle. 

Indonesian turvallisuusministeri Mahfud MD vannoo varmistavansa Mehrtensin vapauttamisen. Uuden-Seelannin ulko- ja kauppaministeriön tiedottaja sanoi Reutersille olevansa tietoinen leviävistä valokuvista ja videoista, mutta kieltäytyi kommentoimasta enempää. 

Pitkä historia itsenäisyystaisteluista

Indonesian itäisimmät provinssit, joihin Papua kuuluu, ovat olleet maan hallinnassa vuodesta 1969 lähtien. Alueella on käyty taisteluita itsenäisyydestä siitä lähtien. Papuan konflikti on kärjistynyt merkittävästi vuodesta 2018 lähtien. Itsenäisyyttä kannattavien taistelijoiden määrä on lisääntynyt ja hyökkäyksiä enemmän. 

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestöHuman Rights Watchinin mukaan Indonesian armeija ja poliisi ovat käyttäneet oikeuksiaan väärin erityisesti Papuan ja Länsi-Papuan maakunnissa. 

Lue myös:

    Uusimmat