Mainos

Selvitys: Suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmiin hyvin todennäköisesti

0:32
Video: Viime lokakuussa julkaistussa Hakaristin ritarit -kirjassa sanottiin nuorten suomalaismiesten osallistuneen joukkomurhiin ja murhanneen siviilejä natsien rinnalla.

Suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti SS-Divisioona Wikingin eri yksiköiden tekemiin surmiin ja väkivaltaisuuksiin juutalaisia, siviilejä ja sotavankeja kohtaan vuosina 1941–1943. Asia selviää valtioneuvoston kanslian tilaamasta ja Kansallisarkiston tekemästä selvityksestä.

Selvityksessä todetaan, että käytössä ollut lähdeaineisto ei anna riittävän yksityiskohtaisia tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi. SS-miesten päiväkirjoista ei yleensä ilmene sitä, kuka toimi käskynantajana tai ketkä surmiin osallistuivat.

– Suomalaiset eivät hyökkäyksen alussa tienneet saksalaisten tuhoamistavoitteista. He osallistuivat hyvin todennäköisesti osana saksalaista SS-sotilasjoukko-osastoa juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen. Pääsääntöisesti suomalaiset suhtautuivat tähän toimintaan kielteisesti, toteaa Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva selvityksen julkistamisen yhteydessä.

Hän huomauttaa, että suomalaisten taisteluhalu suuntautui ennen muuta Neuvostoliittoa vastaan talvisodan kokemusten ja koetun neuvostouhan vuoksi.

Selvityksessä on yhteenveto kaikista SS-Wiking-divisioonassa palvelleesta 1  408 vapaaehtoisesta suomalaisesta. Lisäksi on selvitetty heidän sijoittumisensa eri yksiköihin ja heidän yksityiskohtainen niin sanottu sotapolkunsa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja