Mainos

Seksologi vastaa: Voiko kuukautisten aikana rakastella?

Onko seksistä kuukautisten aikaan jotain haittaa, siis terveydellistä tai elimellistä, en tarkoita nyt mahdollisia sotkuja tai tahroja lakanoissa? Voiko kuukautisten aikaan tulla raskaaksi?

Kuukautisten aikana on mahdollista tulla raskaaksi, joskin se on melko epätodennäköistä. Joillakin naisilla esiintyy kuukautisvuodon kaltaista tipottelua kuukautisten välillä – esim. juuri ovulaation aikaan ja silloin on mahdollista tulla raskaaksi. Joskus taas ovulaatio saattaa tapahtua muutama päivä kuukautisten jälkeen ja jos nainen on ollut yhdynnässä kuukautisten loppupuolella, voi elimistössä olla vielä hedelmöityskykyisiä ja elinvoimaisia siittiöitä, jolloin nainen voi tulla raskaaksi.

Perusperiaate on, että kuukautisten aikana voi harrastaa seksiä ja jopa yhdyntää, kunhan huolehtii ehkäisystä silloin kun sitä tarvitsee. Kuukautisten aikaan on siis suojauduttava sekä ei-toivotuilta raskauksilta kuin sukupuolitaudeiltakin.

Joillakin ihmisillä myös tulehdusriski saattaa lisääntyä, sillä veri tarjoaa oivan elatusaineen niin bakteereille kuin viruksillekin. Sinäkin tapauksessa kondomilla suojaaminen ehkäisee tulehdusriskiä.

Nainen on herkimmillään

Kuukautisten aikaan moni nainen on kaikkein herkimmillään. Ei vain limakalvot ole ohuet, koko naiseuden sisin tuntuu olevan syrjällään, kuin vereslihalla. Koko naiseuden kuorikerros muuta maailma vastaan vaikuttaa hyvin ohuelta. Vaikka syynä on toki hormonaaliset seikat, kuukautiset ovat myös naisen yksityinen psyykkinen tila vain naista itseään varten. Kuukautisaika on eräänlainen puhdistautumis- ja tasapainottumisaika. Kun yksi tuntee tarvetta vetäytymiseen ja hiljaisuuteen toinen haluaa siivota koko kodin ja kaikki kaapit siinä samalla. Kolmas kimpaantuu kumppanilleen ja päästää ilmoille kuukauden aikana hampaankoloon jääneet asiat. Neljäs kokee itsensä niin rumaksi, ettei peiton alta ole nousemista. Ja monelle kuukautiset ovat yhtä kärsimystä. Ja on niitäkin jotka ottavat ne ilolla vastaan.

Monessa parisuhteessa kuukautiset ovat oivallinen keino seksistä pidättäytymiseen, sekä miehillä että naisilla. Se ikään kuin luonnostaan rytmittää parisuhteen seksiaika- ja seksitöntä aikaa. Hyvin monet ihmiset sanovat, että muuten harrastetaan seksiä säännöllisesti, paitsi kuukautisten aikana.

Leena Hattunen

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.