Mainos

Seinäjoen teinisurmaaja saattaa vapautua jo puolentoista vuoden päästä – on nyt hoidossa ja saa apua

Seinäjoen teinimurhasta tuomittu tyttö voi vapautua vuonna 2018, kun hän on kärsinyt kolmasosan tuomiostaan. Koevapaus voi koittaa jo aiemmin.

– Laskennallisesti tuomiota on nyt jäljellä puolitoista vuotta. Tällä hetkellä hän (murhasta tuomittu tyttö) on hoidossa ja saa apua, tytön asianajajana toiminut Kaarle Gummerus sanoo MTV Uutisille.

15-vuotias seinäjokelaistyttö surmasi samanikäisen luokkatoverinsa raa'alla ja julmalla tavalla Seinäjoella huhtikuussa 2015. Tyttö houkutteli uhrin kotiinsa, missä hän surmasi tytön 16 puukoniskulla. Teon motiivina oli ihastuminen samaan poikaan.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tytön yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen nuorena henkilönä ja alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta. Maksimirangaistus olisi ollut 12 vuotta.

Käräjäoikeuden mukaan rangaistusta alentavia seikkoja olivat se, että tekijä on ollut 15-vuotias ja alentuneesti syyntakeinen. Vaasan hovioikeus piti yhdeksän vuoden tuomion voimassa.

Puolustus hakee valituslupaa KKO:sta

Tuomittu tyttö hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Muutoksenhaku on jätetty elokuussa. Tyttö vaatii KKO:ta alentamaan hänelle tuomittua rangaistusta.

Valituslupahakemusta perustellaan sillä, että tyttö oli vain noin kuukausi ennen henkirikosta tullut rikosoikeudelliseen vastuuseen eli täyttänyt 15 vuotta.

Aiemmat oikeusasteet eivät ottaneet kantaa tytön ikään. Gummeruksen mukaan käräjäoikeuden ja hovioikeuden päätöksistä on jäänyt epäselväksi, onko tuomitun erityisen nuorella iällä ollut merkitystä syyllisyyden arvioinnissa ja rangaistuksen mittaamisessa.

– Korkeimman oikeuden tulisi ennakkopäätöksessä ottaa kantaa siihen, voidaanko juuri 15 vuotta täyttäneen henkilön syyllisyyttä pitää lähtökohtaisesti yhtä moitittavana kuin henkilön, joka on juuri täyttämässä 18 vuotta, Gummerus sanoo.

Häneen mukaansa kysymys on siis siitä, tuleeko ikä huomioida tahallisuuden arvioinnissa.

– Teko oli vakava ja emme halua väittää, että tuomio olisi ehdottoman väärä. Valituslupaa on haettu ainoastaan ja vain siksi, kuinka juuri ja juuri 15 vuotta täyttäneen rangaistus tulee mitata, Gummerus tähdentää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.