Se on voi voi, jos lapsiperhe tarvitsee kodinhoitajaa

Tämän jutun otsikkoa peruspalveluministeri Paula Risikko ei allekirjoita, vaikka tietääkin käytännön: monessa kunnassa tavalliset lapsiperheet jäävät ilman kotipalveluita. Niitä palveluita, joita vielä muutama vuosikymmen sitten kodinhoitajat tulivat tekemään lapsiperheisiin: laittamaan ruokaa ja siivoamaan, kun äiti oli palannut synnytyslaitokselta neljännen lapsen kanssa, ja isä kävi töissä.

Nyt tällaisille tapauksille myydään kuntien perhepalveluissa usein eioota. Apua saavat lastensuojelun asiakkaat, mutta muiden kohdalla: voi voi.

- Ei se nyt ihan voi voikaan ole, kyllähän se on lakiin kirjattu, että kuntien pitää apua koteihin järjestää. Kyllä me yritämme kunnille aina välillä muistuttaa, että haloo, muistakaa lapsiperheet, sanoo Risikko.

Ehkä haloo ei ole tarpeeksi tehokas keino?

- Kunnat ovat siirtäneet lapsiperheiden palveluita ikäihmisille, selvittää Risikko palveluiden painopisteiden muutosta.

"Moni ongelma ratkeaisi, jos joku oikeasti huushollaisi"

MTV3:n uutisten Facebook-sivuille kirjoittaneet kertovat jääneensä ilman kunnallista - ja konkreettista - apua tiukoissa tilanteissa. Keskusteluapua tarjotaan enemmän kuin esimerkiksi siivous- tai ruuanlaittoapua.

- Nuoret, monilapsiset ja äkillisesti sairastuneet tarvitsisivat kotiapulaisen tekemään äidin työtä. Nykyään apu on vain perhetyöntekijöiden keskusteluapua. Moni ongelma saataisiin torpattua heti alkuunsa, kun väsähtänyt äiti saisi kotiinsa heti henkilön, joka oikeasti huushollaisi. Itse tulin kotiin viidennen lapsen kanssa kahden vuorokauden sektiosta - onneni on omistaa terve äiti, joka oli apuna, kirjoittaa yksi lukijoista.

- Matalan kynnyksen apu = kodinhoitaja takaisin. Vanhemmuus ei aina ole hukassa, joskus aika ja voimat ovat, hän jatkaa.

Laissa kyllä puhutaan kodinhoitajasta, joka tulee kotiin perhetilanteen tai rasittuneisuuden perusteella. Mutta miksi tämä ei toimi käytännössä?

- Se on jäänyt vähemmälle, kun kunnat ovat siirtäneet painopistettä enemmän juuri ikäihmisten hoitamiseen, toistaa ministeri Risikko.

Apua saavat vain kriisiperheet, kirjoittaa lukija MTV3:n Facebook-sivuilla.

- Kunnilla on käsittääkseni ollut lakisääteinen velvollisuus lapsiperheiden avustajiin (niin sanotut kodinhoitajat), mutta oma kokemus ainakin Nurmijärveltä ja Espoosta on se, että kotiapua ei ole, tai sitä on niin vähän, että sitä saavat vain kriisiperheet.

Ministeri Risikko ei halua nimetä kuntia, joissa lapsiperheiden tarpeita räikeimmin laiminlyötäisiin.

- Kuntia, jotka hoitavat tämän asian [kotipalvelun] huonosti, on monta. Mutta yksi on hoitanut asian hyvin: Vaasassa on palkattu 17 kotipalvelun työntekijää, joita olisi ennen kutsuttu juuri kodinhoitajiksi, kiittelee Risikko.

Hänellä on vinkki niille lapsiperheille, jotka eivät asu Vaasassa, jotka tarvitsevat apua kotiin, mutta eivät sitä saa.

- Aluehallintovirasto on valvova elin tässä asiassa. Sinne valitus, jos ei ole saanut tarvitsemaansa apua, sanoo Risikko.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat