Marttinen MTV:lle: Yle-vastauksille pyydetty lisäaikaa – vasemmistoliiton ja SDP:n vastaukset viivästymässä

Osa puolueista on pyytänyt lisäaikaa Yle-neuvottelutuloksen käsittelyyn, kertoo Yle-työryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen MTV Uutisille. Vasemmistoliiton ja mahdollisesti myös SDP:n päätökset viivästyvät annetusta takarajasta.

Yle-työryhmä pääsi eilen alustavaan neuvottelutulokseen, ja työryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen (kok.) on pyytänyt eduskuntaryhmiltä tämän päivän aikana vastauksia siihen, hyväksyvätkö ne neuvottelutuloksen.

Vasemmistoliitto ei kuitenkaan aio päättää neuvottelutuloksen hyväksymisestä tänään, ja myös SDP:n vastaus saattaa viivästyä.

SDP:n Yle-työryhmän edustaja Maria Guzenina vahvistaa, että eduskuntaryhmässä ei ole vielä sovittu aikaa neuvottelutuloksen käsittelemiselle.

– Meillä on omat prosessimme, jotka ottavat aikansa. On täysin mahdollista, ettemme tee päätöstä tänään, Guzenina sanoo.

Guzenina ihmettelee sitä, että ryhmiltä odotetaan nyt vastauksia pikaisella aikataululla, vaikka aiemmin neuvottelut olivat pitkään jumissa.

– Nyt päätös pitäisi saada aikaan hirveällä kiireellä, Guzenina ihmettelee.

MTV Uutisten tietojen mukaan SDP:ssä ja vasemmistoliitossa on ollut turhautumista siihen, että Yle-työryhmän työ oli jumissa, eikä työryhmä kokoontunut, kun keskusteluja käytiin pitkälti Marttisen ja perussuomalaisten välillä.

Yle-työryhmän puheenjohtajan Matias Marttinen vahvistaa, että osa ryhmistä on pyytänyt lisäaikaa huomiselle.

– Eduskuntaryhmät ottavat sen ajan, minkä ne tarvitsevat käsittelyyn. Toki toivon, että ratkaisuun päästään lähiaikoina. Mutta huomenna näemme, mikä on tilanne.

Osa ryhmistä jo kuitannut sovun

Yle-työryhmän työn oli määrä valmistua alun perin jo toukokuussa, mutta sille myönnettiin lisäaikaa kesäkuun loppuun mennessä. Nyt tavoitteena on ollut Marttisen mukaan, että ratkaisu syntyisi ennen eduskunnan istuntotaukoa, eli käytännössä tämän viikon aikana. 

Marttinen ei halua spekuloida sillä, jatkaako työryhmä työtään, jos ryhmät eivät tee päätöksiään tämän viikon aikana, tai mikäli kaikki ryhmät eivät neuvottelutulosta hyväksy.

Osa eduskuntaryhmistä, kuten kokoomus ja keskusta ovat jo käytännössä ehtineet käsitellä ja kuitata neuvottelutuloksen ilman suuria ristiriitoja. 

– Keskusta on hyväksynyt kompromissiesityksen ja odottaa muiden ryhmien tekevän samoin. Nyt on ratkaisujen aika. Esitys on kompromissi, jossa kaikki ovat tulleet toisiaan vastaan, sanoo keskustan Yle-työryhmän jäsen, kansanedustaja Jouni Ovaska.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli eilen illalla koolla pohtimassa kantaansa neuvottelutulokseen. Puolue on vaatinut Yleltä suurempia leikkauksia kuin muut puolueet. Perussuomalaisista ei ole haluttu kommentoida eilisen kokouksen ratkaisua, ennen kuin muut eduskuntaryhmät ovat tehneet päätöksensä.

MTV Uutisten tietojen mukaan eilen Yle-työryhmässä syntynyt neuvottelutulos pitää sisällään muun muassa Ylen indeksikorotusten jäädytyksiä sekä Ylen arvonlisäveron korotuksia tuleville vuosille.

Parlamentaarisen Yle-työryhmän tehtävänä on arvioida Ylen tehtäviä ja rahoitusta, eli päättää käytännössä muun muassa Ylen rahoituksen leikkauksista. 

Työryhmässä ovat edustettuina hallituspuolueiden lisäksi myös oppositiopuolueet, koska Yleä koskevista asioista on perinteisesti päätetty parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden kesken. 

Juttua päivitetty 10.7.2024 kello 12.40: Lisätty Matias Marttisen kommentit.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat