Mainos

SDP joutuu pohtimaan hallitukseen menoa vaikka kutsu kävisi

Hallituspohjan rakentamisessa keskustan odotetaan valitsevan hallitusneuvotteluihin ainakin perussuomalaiset. Kokoomuksen ja SDP:n ei uskota mahtuvan samaan hallitukseen viime vaalikauden riitelyn takia, joten niistä on valittava toinen.

SDP:n sisällä on eri näkemyksiä siitä, pitäisikö hallitukseen mennä vai ei, jos kutsu käy hallitustunnustelija Juha Sipilältä (kesk.).

Hallituksessa SDP:n vaarana olisi muun muassa joutua jälleen kerran leikkausten takuumieheksi, ja ajautua uuteen vaalitappioon. SDP:n puoluevaltuusto pui asiaa huomenna.

SDP:n kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin arvioi, että puolueen sisällä hallitukseen menoa ja oppositioon jäämistä kannattaa suunnilleen yhtä suuri osuus niin kentällä, piireissä kuin eduskuntaryhmässäkin. Hän itse näkee, että hallitukseen menon ratkaisee neuvottelutulos.

Marin sanoo, että perussuomalaiset ja keskusta ovat konservatiivisia puolueita, minkä vuoksi SDP:lle olisi vaikeaa olla niiden kanssa samassa hallituksessa.

SDP:n valintaa hallitukseen puoltaisi se, että sillä on suora yhteys ay-liikkeeseen. SDP:n Marin arvioi, että yhteiskuntasopimuksen muodostaminen olisi helpompaa, jos sosiaalidemokraatit on mukana hallituksessa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen ei usko, että hallitus joutuisi vaikeuksiin ay-liikkeen kanssa, jos SDP ei ole mukana.

– En usko, suomalainen ay-liike ja palkansaajajärjestöt ovat kaikkien käytössä ja ovat tarkoitettu kaikille, ei pelkästään demareille, sanoo Tolppanen.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz katsoo, että hallituksen välit ay-liikkeeseen eivät riipu siitä hallituspuolueista vaan sen tekemästä politiikasta.

– Jo Lipposen (Paavo, sd.) ykköshallituksen ajoilta muistamme, että yleislakkouhka oli hallituksen niskassa, sanoo Zyskowicz.

Kokoomuksen valintaa hallitukseen puoltaa arvioiden mukaan se, että sen talouslinjaukset ovat lähellä keskustaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja