Scandic raportoi äärimmäisen heikosta kysynnästä kevätkaudella – alkukesällä varovaista toipumista

Hotellit ja ravintolat pysyvät tyhjillään – onko edessä konkurssisuma? 8:32
Video: Hotellit ja ravintolat pysyvät tyhjillään – onko edessä konkurssisuma?

Hotelliyhtiö Scandic on julkistanut hyvin synkät luvut toiselta neljännekseltä. Yhtiön liikevaihto romahti 86 prosenttia 665 miljoonaan Ruotsin kruunuun (64 miljoonaan euroon), kun se vuotta aiemmin oli runsaat 4 850 miljoonaa kruunua (noin 470 miljoonaa euroa).

Vuoden takainen 173 miljoonan kruunun (17 miljoonaa euron) nettovoitto vaihtui tämän vuoden huhti–kesäkuussa 1  243 miljoonan kruunun (130 miljoonan euron) nettotappioon.

Scandicin toipuminen alkoi varovasti alkukesän aikana lomakauden alkaessa, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan. Kesäkuussa saavutettu huoneiden keskimääräinen 20 prosentin täyttöaste oli kuitenkin vielä kaukana vuoden takaisesta. Viime vuoden huhti–kesäkuussa täyttöaste oli 67 prosenttia.

Ennen toipumisen alkamista huoneiden käyttöaste kävi historiallisen alhaalla huhtikuussa.

– Vaikka pahin jakso on luultavasti takanamme, edessämme on suuria haasteita, sillä koronaviruksen vaikutukset vaikuttavat hotellialaan tulevaisuudessa, toimitusjohtaja Jens Mathiesen sanoo tiedotteessa.

Valtiontukea, irtisanomisia, vuokranalennuksia...

Mathiesenin mukaan vahvan vakavaraisuuden ja pohjoismaisen markkina-asemansa turvin Scandic on hyvin varustautunut markkinoiden toipumiseen, mikä on ehtona toiminnan kannattavuuden palautumiselle.

Yhtiö kuitenkin joutuu supistamaan kulujaan hyvityksenä saamalleen valtiontuelle. Mathiesen kertoo, että osana kyseisiä järjestelyjä yhtiö on äskettäin irtisanonut 1 000 työntekijää Norjassa.

Ruotsilta Scandic puolestaan kertoo saaneensa heinäkuun puolivälissä 150 miljoonan euron tuen, jonka se huomioi kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa.

Lisäksi Mathiesen kertoo, että Scandic neuvottelee vuokranalennuksista useiden kiinteistönomistajien kanssa ja on päässyt jo yhteisymmärrykseen useiden kanssa.

Suomessa yhtiö kertoo luopuneensa vuosineljänneksen aikana hotelleistaan Järvenpäässä ja Salossa sekä lopettavansa myös kaksi muuta hotellia loppuvuoden aikana. Toisaalta se on avaamassa uuden hotellin Helsingin Pasilaan.

Lue myös:

    Uusimmat