Mainos

Säterin rikkihiiliräjähdys myrkytti vesistöä

Juhannuksena Säterin tehtaalla Valkeakoskella sattunut rikkihiiliräjähdys myrkytti vesistöä ja nosti rikkiyhdisteiden pitoisuuksia myös Valkeakosken ilmassa.

Räjähdyksessä, sen jälkeen sattuneessa tulipalossa ja tehtaan alasajossa ympäristöön pääsi mm. rikkihiiltä ja rikkivetyä. Molemmat ovat erittäin myrkyllisiä yhdisteitä.

Pirkanmaan ympäristökeskuksen selvityksen mukaan tehtaan vieressä sijaitsevalla Ulvajanlahdella veden rikkihiili- ja rikkivetypitoisuudet ylittivät kaloja tappavan tason räjähdystä seuraavana päivänä. Viiden päivän kuluttua myrkyt olivat kuitenkin jo hävinneet vedestä.

Valkeakosken ilmasta mitattiin kolmena räjähdyksen jälkeisenä päivänä tavallista korkeampia rikkiyhdisteiden pitoisuuksia. Mitatut pitoisuudet ylittivät ohjearvot, mutta eivät kohonneet terveydelle vaarallisiksi. Valkeakosken vesijohtovedestä ei löydetty myrkkyjä räjähdyksen jälkeen.

Myrkkyjä pääsi tuhansia kiloja

Säteri Oy:n ilmoituksen mukaan rikkihiiliräjähdyksen ja sitä seuranneen tulipalon vuoksi vesistöön pääsi vuotamaan rikkihiiltä 1000-2000 kiloa ja sataprosenttista natriumvetysulfidiliuosta 1500-2500 kiloa. Räjähdystä seuraavana päivänä Ulvajanlahdella rikkihiilipitoisuus oli korkeimmillaan jopa 40 milligrammaa vesilitrassa. Jo 4 milligrammaa litrassa tappaa kaloja. Rikkivetyä oli korkeimmillaan 0,15 milligrammaa vesilitraa kohden, mikä myös on kaloille tappava pitoisuus. Kuolleiden kalojen määrää ei tiedetä, koska lokit söivät pintaan nousseet kalat. Räjähdystä seuranneella viikolla ympäristökeskuksen tarkastajat havaitsivat Ulvajanlahdella muutamia kuolleita haukia ja lahnoja.

Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselle analysoitaviksi lähetetyt kuolleet kalat olivat niin pilaantuneita, että niistä ei voitu tehdä tarkkoja tutkimuksia. Ulvajanlahden pohjalietteestä on löytynyt kohonneita rikkihiilen ja rikkivedyn pitoisuuksia suppealta alueelta tehtaan edustalta. Kumpikaan yhdisteistä ei rikastu merkittävästi pohjakerrostumiin. Pirkanmaan ympäristökeskus seuraa kuitenkin edelleen pitoisuuksien muuttumista Ulvajanlahden pohjalietteessä.

Onnettomuuden syytä ei tiedetä

Rikkihiiliräjähdys sattui Säterin viskoosikuitutehtaalla juhannuspäivän aamuna noin kello 3.40. Onnettomuuden syytä ei tiedetä. Ilmeisesti putkistosta oli päässyt vuotamaan ilmaan rikkihiiltä, joka oli räjähtänyt. Rikkihiili muodostaa ilman kanssa räjähtäviä seoksia. Onnettomuuden syytä selvittää tutkintaryhmä, jonka pitäisi saada työnsä valmiiksi syksyyn mennessä. Tehtaalla oli onnettomuuden sattuessa töissä noin 40 henkilöä. Heistä kukaan ei loukkaantunut. Turma aiheutti yli 10 miljoonan markan aineelliset vahingot.

Vaaralliseksi tiedetyllä tehtaalla sattunut räjähdys on aiheuttanut huolta valkeakoskelaisten keskuudessa. Säterin tehdas sijaitsee Valkeakosken keskustan tuntumassa. Aivan tehtaan lähelläkin on asuinalueita.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.