Satelliittikuvat julki: Pohjois-Korea on jatkanut ydinvoimalansa rakennustöitä huippukokouslupauksista huolimatta

Satelliittikuvat julki: Pohjois-Korea on jatkanut ydinvoimalansa rakennustöitä 0:56

Pohjois-Korea on jatkanut ydinaseidensa valmistamiseen käytettävän ydinreaktorin päivittämistä, kertoo maata tarkkailevan 38 North -ryhmän raportti. Asiasta uutisoi myös muun muassa The Guardian.

Raportin mukaan Yongbyonin ydinvoimalan infrastruktuuria on parannettu vauhdilla ja maan ainoan tiedossa olevan ydinreaktorin kehittämistä on jatkettu. 

Ryhmän mukaan plutoniumia tuottavan reaktorin jäähdytysjärjestelmää on muokattu ja voimala-alueelle on rakennettu kaksi rakennusta ei-teolliseen käyttöön, mahdollisesti vierailevia virkamiehiä varten. Koko alueen rakennustyöt ovat jatkuneet myös muuten.

38 North on julkaissut satelliittikuvia, jotka on otettu 21. kesäkuuta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Singaporessa 12. kesäkuuta ja antoi tuolloin lupauksen, jonka mukaan maa sitoutuisi tavoittelemaan täydellistä ydinaseettomuutta.

38 North -ryhmän jäsenen Jenny Townin mielestä muutokset Yongbyonissa osoittavat tarpeen kunnolliselle sopimukselle pelkkien tavoitteiden sijaan. Town kommentoi asiaa Twitterissä. 

38 Northin asiantuntijat kuitenkin toteavat, ettei rakennustöillä ole mitään tekemistä Kimin tekemän lupauksen kanssa.

– Ydinaseista vastaava joukko jatkaa oletettavasti töitään aivan kuten ennenkin, kunnes Pjongjang antaa tarkkoja ohjeita, asiantuntijat toteavat.

Lue myös:

    Uusimmat