Mainos

Säteilyarvot hälyttäviä Fukushimassa

Japanissa Fukushiman ydinvoimalaitoksen ympäristössä säteilyarvot ovat nousseet hälyttävälle tasolle. Maan hallitus kertoi säteilyn olevan ihmiselle vaarallisen korkealla, ja pääministeri Naoto Kan on kehottanut 30 kilometrin sisällä voimalasta olevia ihmisiä pysymään sisätiloissa. Asukkaat on jo evakuoitu 20 kilometrin säteeltä.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Riku Mattila pitää säteilypitoisuuksia huolestuttavina, varsinkin kun ei ole vielä varmaa, mistä ne johtuvat.

Voimalaitoksen nelosreaktori syttyi varhain aamulla Suomen aikaa palamaan. Mattila arvioi, että syy oli vedyn syttymisessä. Hän pitää tätä erikoisena, koska reaktori oli seisokissa. Palo on sittemmin saatu sammutettua.

Myöhään eilen Suomen aikaa voimalan kakkosreaktorissa räjähti, ja reaktorin suojarakennuksen alaosa vaurioitui. Seurauksena on voinut olla epäpuhtauksien vuotoa ulos. Reikä rakenteessa vaikeuttaa myös sen täyttöä vedellä, jolla reaktori pyritään tekemään lopullisesti vaarattomaksi.

Japanin ilmatieteenlaitoksen mukaan tuulet kääntyvät tänään puhaltamaan hitaasti Fukushiman suunnasta kohti Tokiota ja myöhemmin lännen suuntaan. Huomiselle ennustetaan kovempaa etelänsuuntaista tuulta.

Fukushiman ydinvoimalassa on nyt tapahtunut neljä räjähdystä sen jälkeen kun voimala vaurioitui perjantain voimakkaassa maanjäristyksessä.

(MTV3 - STT)

Katso Säteilyturvakeskuksen ylitarkastajan Riku Mattilan kommentit:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.