Sateenkaariperheessä kasvanut Sanna Marin hehkuttaa suojelemaansa Helsinki Pride -viikkoa: "Nyt on entistä tärkeämpää vaalia ihmisoikeuksia"

Korona siirsi Pridea syyskuulle, mutta viikkoa on juhlittu etänä – lämmin sää vei juhlijoita myös Helsingin puistoihin, kurkkaa juhlahumuun 5:40
Katso myös video: Korona lykkäsi Helsinki Priden syksyyn, mutta Pridea vietettiin pienimuotoisesti jo keväällä.

Tämän vuoden Helsinki Priden teemana ovat "esikuvat". Pääministeri Sanna Marin (sd.) on tapahtuman virallinen suojelija. Marin intoutui kirjoittamaan sateenkaari-ihmisten oikeuksista blogissaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävä Pride-viikko on alkanut tänään ja tapahtumaa vietetään 13. syyskuuta asti. Tapahtuman suojelijana toimii ensimmäistä kertaa Suomen pääministeri.

– Meidän päättäjien pitää yhtä lailla kantaa vastuumme myös globaalisti. Euroopassa tilannetta on väärinkäytetty ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia on rajattu muun muassa Puolassa ja Unkarissa, Marin kirjoittaa.

– Kriisi voi johtaa sisäänpäin käpertymiseen ja oikeuksien polkemiseen heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella. Nyt on entistä tärkeämpää vaalia ihmisoikeuksia ja pitää kiinni yhteisistä sopimuksista.

Marin on itsekin kasvanut sateenkaariperheessä. Kerroimme viime vuoden loppupuolella Marinin taustasta laajemmin, voit lukea artikkelin tämän linkin takaa.

Myös valtioneuvosto liputtaa

Marin paljastaa blogissaan, että ensimmäistä kertaa myös valtioneuvostossa nostetaan liput salkoon Priden kunniaksi.

Hän painottaa, että valtioneuvostossa halutaan parantaa sateenkaariyhteistyötä ja tätä varten on perustettu erityinen yhteistyöverkosto.

Helsinki Priden teemana ovat tänä vuonna ”esikuvat” ja Marin muistuttaa myös taiteilijaesikuvista oman maamme historiassa.

Tove Jansson eli avoimesti yhdessä elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli Suomessa laitonta, Marin kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat