Sateenkaarihallitus suosituin hallituspohja

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tutkimuksen mukaan vähiten suosiota suomalaisten keskuudessa saa puolestaan porvarihallitus.

Vuodenvaihteessa tehdyn kyselyn mukaan porvarihallitus ei innosta suomalaisia. Suomalaiset näyttäisivät haluavan seuraavaksi hallituspohjaksi sateenkaarihallituksen, johon kuuluisi laaja puoluekirjo vasemmalta oikealle. Elinkeinoelämän Valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksen mukaan sateenkaarihallitusta kannattaa 34 prosenttia suomalaisista.

Toiseksi suosituin hallituspohja on punamulta, jota toivoi 26 prosenttia vastaajista. Porvarihallitusta kannatti 18 ja sinipunaa 17 prosenttia. 13 prosenttia ei osannut nimetä toivottavinta hallituspohjaa.

Selvästi vähiten toivottava hallituspohja oli porvarihallitus. 53 prosenttia piti sitä huonoimpana vaihtoehtona.

Suomalaiset eivät kuitenkaan usko mielipiteittensä painavan paljoakaan. 58 prosenttia vastaajista uskoi seuraavan hallituksen rakentuvan punamultapohjalle.

Kansan mielestä uuden hallituksen pitäisi keskittyä erityisesti terveydenhuollon kehittämiseen ja köyhyyden poistamiseen. Yhä useampi haluaisi hallituksen kiinnittävän nykyistä enemmän huomiota ympäristönsuojeluun.

Kyselytutkimukseen vastasi vuodenvaihteen molemmin puolin runsaat 1900 suomalaista.

Perintövero pois

Verotukseen suomalaiset suhtautuvat tutkimuksen perusteella hieman ristiriitaisesti. 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että palkkatuloja verotetaan Suomessa liian paljon. Oman verotaakkansa koki liian suureksi vain 42 prosenttia.

Valtaosa vastaajista oli myös sitä mieltä, että verotusta ei tule alentaa, jos se johtaa sosiaaliturvan ja julkisten palveluiden heikkenemiseen. Peräti 80 prosentin mielestä suomalainen hyvinvointivaltio on aina hintansa arvoinen.

Myös perintöveron poisto sai kansalta yllättävän paljon kannatusta. Jopa 75 prosenttia vastanneista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä sen poistamisesta kokonaan.

Suomalaiset vaikuttaisivat suhtautuvan aiempaa epäilevämmin työntekijöiden ja työnantajien yhteisiin etuihin. Vastanneista alle neljännes allekirjoitti väittämän, jonka mukaan edut olisivat Suomessa nykyään pitkälti yhteneväiset. Yli puolet oli enemmän tai vähemmän eri mieltä. Tuomio oli kyselyn yli 20-vuotisen historiaan tylyin.

Vain 16 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että markkinatalous toimii Suomessa hyvin kaikkien kansalaisten parhaaksi. Lisäksi 75 prosenttia katsoi eriarvoisuuden väestöryhmien välillä kasvaneen.

Alle neljänneksen mielestä kansainvälisen talouden globalisaatiokehitys johtaa hyvinvoinnin maailmanlaajuiseen lisääntymiseen.

Ilmastonmuutos suurin uhka

Tutkimuksessa ylivoimainen enemmistö suomalaisista piti ilmastonmuutosta aikamme suurimpana ympäristöuhkana. Eri mieltä asiasta olevien joukko on kahden viime vuoden aikana puolittunut 5 prosenttiin.

Samalla ydinvoiman kannatus on lisääntynyt. Nyt kuudennen ydinvoimalan kannattajia on jo yhtä paljon kuin vastustajiakin.

Sukupuolten tasa-arvo on kyselyn mukaan ottanut takapakkia. Enää runsaat 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että naiset ja miehet ovat nykyisin riittävän tasa-arvoisia. Miehet pitivät tasa-arvo-ongelmaa huomattavasti pienempänä kuin naiset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat