Sanna Marin MTV Uutisille: Suomen valtiojohto on Navalnyi-asiassa yhtenäinen – "Hoidamme ulkopolitiikkaa yhdessä"

3:40
Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin vangitsemista MTV Uutiset Livelle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo MTV Uutisille, että hänen, ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön viesti oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vapauttamisesta on yhtenäinen.

Marin tuomitsi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätyksen harvinaisen suorasanaisesti ja vaati oppositiojohtajan vapautusta viipymättä. Marinin mukaan näin turvattaisiin Venäjän opposition toimintaedellytykset.

Marin ei ole virassaan kommentoinut ulkopolitiikkaa kovin suorasukaisesti. Pääministerin mukaan tämänkertaisessa kannanotossa on kyse yksittäisestä tilanteesta.

– Hoidamme Suomen ulkopolitiikkaa yhdessä. Tasavallan presidentti johtaa sitä yhteistyössä valtioneuvoston kanssa.

– Meille on tärkeää, että oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa kunnioitetaan ja varmistetaan, että demokratiassa myös oppositiolla on toimintaedellytykset. Tämä vangitseminen on ollut erittäin huolestuttava asia.

Uskoo kannanotolla olevan vaikutusta

Presidentti Sauli Niinistö totesi puolestaan Helsingin Sanomille, ettei ole mitään laillista syytä pitää Navalnyiä kiinni otettuna.

Ulkoministeri Haavisto ei ole ottanut suoraa kantaa Navalnyin vapauttamiseen, mutta toteaa Twitterissä, että Navalnyin murhayrityksestä vastuulliset on saatava oikeuteen.

Marin uskoo Suomen kannanotolla olevan vaikutusta tilanteeseen. Hän muistuttaa presidentti Niinistön käyvän yleisesti aktiivista vuoropuhelua Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

– Uskon, että heidän keskusteluyhteytensä on toimivaa. Hänhän on ollut jo aiemmin aktiivinen siinä vaiheessa, kun myrkytys tuli esille. Niinistö toimi merkittävässä roolissa, että Navalnyi saatiin Saksaan hoitoon.

Marinin mukaan myös EU on ottanut asiasta yhteisen kannan.

– EU:n korkea edustaja on tänään tuominnut pidätyksen ja vangitsemisen ja vaatinut Navalnyin vapauttamista, eli olemme yhteisessä rintamassa myös EU-tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja