Samuli Samuelssonin ja Annimari Kortteen taustalla toimii Suomen kautta aikojen nopeinta miestä luotsannut valmentaja: "Tekniikkasilmä, se on ihan uskomaton"

Mikael Ylöstalo valmentaa Samuli Samuelssonin ja Annimari Kortteen huipputulosten takana:"Kaikki työ tehtävä laadukkaasti" 2:02
Mikael Ylöstalo valmentaa Samuli Samuelssonin ja Annimari Kortteen huipputulosten takana: "Kaikki työ tehtävä laadukkaasti"

Mitä yhteistä on Tommi Hartosella, Samuli Samuelssonilla ja Annimari Kortteella?

Vastaus "kaikki kolme ovat suomalaisen pikajuoksun kirkkaimpia tähtiä, entisiä tai nykyisiä", ei ole väärä, mutta täsmällisempikin olisi tarjolla.

Kolmikon taustalta löytyy nimittäin yksi ja sama mies, pika- ja aitajuoksuvalmentaja Mikael Ylöstalo.

Vuosituhannen alussa Ylöstalo valmensi Suomen nopeinta miestä, yhä kotimaisia ennätyksiä 100 ja 200 metrillä halussaan pitävää Tommi Hartosta.

Nyt 57-vuotiaan Ylöstalon nykyinen valmennettava Samuli Samuelsson aikoo rikkoa Hartosen ennätykset, eikä ole enää kaukana.

– Micke on todella tärkeä henkilö kyllä, Samuelsson kuvailee valmentajaansa MTV Urheilulle.

Pahasta akillesjännevammastaan toipunut Samuelsson on ollut tällä kaudella kovassa vireessä erityisesti satasella, jossa hän on päässyt jo samalle sekunnin kymmenykselle Hartosen ennätyksen 10,21 kanssa.

Huippuajan 10,28 tänä suvena pinkoneen 25-vuotiaan Samuelssonin mukaan Ylöstaloa on paljon kiittäminen nykyisestä vireestä.

– Micke oli mun kuntoutuksen aikanakin koko ajan mukana ja teki minun kuntoutusohjelmaakin. Hän ollut henkisestikin todella iso pilari. Ja tekniikkasilmä, se on ihan uskomaton. Micke pystyy sanomaan sen, mitä mun pitää tehdä, jotta mä voin tehdä sen paremmin. Se tekee hänestä todella hyvän valmentajan, Samuelsson ylistää.

"Urheilijat ehkä joskus kokevat sen vähän haastavana"

Omalla aktiiviurallaan kahdesti 110 metrin aitojen Suomen mestaruuden voittanut Ylöstalo on pika-aidoissa Suomen Urheiluliiton vastuuvalmentaja.

Sen lisäksi hän on mukana SE-naisen Annimari Kortteen valmennuksessa.

– Naisten puolella on erittäin laadukas, leveä ja todella terävä kärki, Ylöstalo arvioi pika-aitajuoksun tilaa.

– Miesten puolella kärki on aika yksinäinen. Haastajia löytyy kuitenkin sieltä taustalta.

Kortteen, Nooralotta Nezirin, Reetta Hurskeen ja Lotta Haralan leveää rintamaa naisten aitajuoksussa Ylöstalo sanoo osittain sattuman sumaksi. Kova keskinäinen kilpailu kuitenkin potkii jokaista urheilijaa myös eteenpäin.

Miten iso osa tuloksista on sitten hyvän valmennuksen ansiota?

Petteri Jouste sanoi aikanaan, että valmentaja on niin hyvä kuin urheilijan tulos on, mutta se ei ehkä ole pelkästään se totuus. Mutta ovat tässä valmentajat olleet isossa roolissa, Ylöstalo myöntää.

Ylöstalo painottaa omassa valmennuksessaan laatua ja kovaa vaatimustasoa.

– Mun perusperiaate on se, että urheilijat tekevät laadukkaasti sen, mitä he tekevät. Oli se sitten mitä tahansa. Se on ollut mun motto.

– Urheilijat ehkä joskus kokevat sen vähän haastavana, kun on aina jotain sanomista asiasta, Ylöstalo hymyilee.

Valmennuksen laatu ja määrä korostuvat etenkin Ylöstalon leipälajissa aitajuoksussa.

– Aitajuoksu on siitä hieno laji, että siinä pystyy harjoittelulla ehkä enemmän vaikuttamaan kuin sileällä, mikä se lopputulos on, ja kuinka paljon siihen lahjakkuuden päälle pystyy kehittymään, Ylöstalo selvittää.

Katso Tulosruudun juttu Ylöstalosta artikkelin pääkuvana toimivasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat