Mainos

Sam Vannin elämäntyö esillä Helsingissä

Taidemaalari, akateemikko Sam Vannin syntymän 100-vuotisjuhlia vietetään tänään näyttävästi Helsingissä. Sam Vanni oli paitsi merkittävä taiteilija myös vaikuttaja ja kosmopoliitti, joka toi sodan jälkeen abstraktin taiteen Suomeen.

Meilahden taidemuseon näyttely Helsingissä esittelee Vannin ja hänen oppilaidensa töitä.

Taiteilija Sam Vannin töissä leikkivat muodot ja värit. Sodan jälkeiseen Suomeen modernin ilmaisun Euroopasta tuonut Vanni on älyllinen maalari, mutta hänen työnsä eivät ole kaaviomaisia tai vaikeasti käsitettäviä. Taiteilijan maalauksissa värit ja muodot muodostavat sointuja. Työt ovat kuin jazzia, jossa soittimet keskustelevat.

- Nehän on hyvin herkullisia. Hän ei ollut millään tavalla puritaani. Ja hän sanoikin aina, että värit on hänelle hyvin tärkeitä. Ja värien soinnuttelu pohjaa ihan impressioinisteihin asti. Hän sanoi, että sitten soinnut ovat löytäneet toisensa, kun ne yhdessä sanovat Psss, kertoo näyttelyn kuraattori Tuula Karjalainen.

Sam Vanni on teki vahvan uran myös opettajana. Vanni vaikutti satoihin taiteilijoihin opettajana ja avasi uudet näkymät Suomen taiteessa. Meilahden museon näyttelyssä nähdään myös Vannin oppilaiden töitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.