Mainos

Salmonellaepidemia laajenee sikatiloilla

Salmonellaepidemia on levinnyt kanaloiden lisäksi myös useisiin sikaloihin.

Sikatiloilta otetuista näytteistä on löydetty neljä uutta salmonellatapausta. Lisäksi bakteeria on havaittu yhdessä uudessa munintakanalassa.

Bakteeria oli ennen tätä päivää havaittu enimmäkseen kanaloissa. Nyt sitä on löydetty kaikkiaan 20 kanalasta ja kuudesta sikalasta.

Eviran erikoistutkijan Tarja Pohjanvirran mukaan salmonellasta ei aiheudu vaaraa sianlihan syöjille. Mahdollisesti saastunutta rehua saaneilta tiloilta ei toimiteta sikoja lihaksi, ennen kuin salmonellanäytteet on todettu puhtaiksi.

Pohjanvirran mukaan ei täysin voida sulkea pois mahdollisuutta, että joitakin epäilyttävää rehua saaneita sikoja olisi ehditty teurastaa. Hän pitää sitä kuitenkin epätodennäköisenä.

Hän sanoo, että lihan syönti ei olisi vaarallista silloinkaan, jos syötävä sika olisi kantanut bakteeria suolistossaan.

- Salmonella ei lähde sian suolesta verenkiertoon, ellei se sitten sairastuta sikaa niin, että sille tulee kuumetta tai muita yleisoireita. Sairaita sikoja ei saa laittaa teurastamolle, eikä suolen sisältöä saa koskaan päästä lihaan.

Sikoja tapetaan läjäpäin

Sikatilat, joilta salmonellaa on löydetty, ovat Pohjanvirran mukaan porsaantuotantosikaloita, jotka välittävät porsaita lihasikaloihin.

- Se on kauhean kurja juttu tilalle. Muuten terveitä, hyvin kasvaneita porsaita joudutaan lopettamaan läjäpäin.

Salmonellatilat joutuvat käytännössä tappamaan kaikki sikansa, koska lihasikaloiden omistajat eivät halua ostaa mahdollisesti salmonellaa levittäviä eläimiä.

Salmonellaa on tutkitaan tiloilta, joille Rehuraisio on toimittanut bakteerin lähteeksi epäiltyä rehua. Näytteitä tutkitaan kaikkiaan 770 sikalasta ja kanalasta. Tiloista noin kaksi kolmasosaa on sikatiloja.

Kaikilta tiloilta on otettu näytteet eläinten rehusta ja eläinten ulosteista. Salmonellamääritys kestää vähintään viikon näytteen ottamisesta.

Tiloista noin puolelta on jo saatu tulokset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.