Salaatit ja yrtit tuoreina ruukuissa

Ruukkusalaatit ja -yrtit ovat helppokäyttöisiä, puhtaita ja tuovat makua ja näyttävyyttä ruoanlaittoon. Lehtivihanneksia on saatavilla tuoreina ympäri vuoden ruukuissa kasvatettuina. Ruukun ja toimivan juuriston avulla ne säilyvät paremmin kuin leikatut lehtivihannekset.

Tuoreita yrttejä runsaasti

Ruukkuyrttien käyttö on helppoa, kun muistaa muutamia perusohjeita. Yleisimmin ruokaohjeissa mainitaan kuivatun yrtin määrä teelusikoina, mutta käytettäessä tuoreita ruukkuyrttejä, kannattaa yksi teelusikallinen korvata reilulla ruokalusikallisella tuoretta yrttisilppua. Haihtuvat aromaattiset makuaineet ovat tuoreissa yrteissä tallella, mutta muuten niiden makua on kuivattuja yrttejä miedompi.

Monissa ruokaohjeissa yrttejä on käytetty liiankin varovaisesti, joten maun tarkastamisen jälkeen voi usein vielä lisätä reilusti yrttejä ruokaan. Yrttien avulla ruuanlaittoon saadaan maun lisäksi tuoksuja ja eksotiikkaa. Runsaasti yrttejä käyttävä kotikokki voi myös korvata yrttien avulla terveydelle haitallista suolaa. Tuoreita yrttejä on suositeltavaa käyttää päivittäin, koska monien yrttien ainesosilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Esimerkiksi basilika ja ruukkupinaatti korvaavat hyvin suolaa ja antavat kalalasagnelle näyttävyyttä ja väriä. Tuoreet yrtit sekoitetaan useimmiten vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jolloin niiden aromit säilyvät parhaimmillaan. Kuivatut yrtit ja tuore salvia ja rosmariini on hyvä lisätä jo aiemmin, jotta niiden maku ehtii vaikuttaa ruokaan.

Salaatteja sekoittaen

Monipuolisen ja näyttävän vihersalaatin saa aikaan sekoittamalla erityyppisiä salaattikasveja keskenään. Esimerkiksi rapea jääsalaatti tai lehtevä roomansalaatti tuovat salaattiin rakennetta, punainen tammenlehtisalaatti värikkyyttä ja sinappinen Rucola-salaatti luonnetta. Näyttävän salaattisekoituksen sekaan voi lisätä myös muita salaattiaineksia, mutta salaattisekoitus maistuu sellaisenaankin hyvältä. Kastikkeeksi sopii kylmäpuristetusta öljystä (2 osaa) ja viinietikasta (1 osa) valmistettu peruskastike, joka maustetaan maun mukaan tuoreilla yrteillä, mustapippurilla ja hunajalla. Makuun saa uusia vivahteita vaihtamalla viinietikka esimerkiksi omenaviinietikkaan tai balsamiviinietikkaan. Ennen tarjoilua salaatin voi koristella esimerkiksi mintun tai sitruunamelissan lehdillä. Juhlava ja ruokaisa vuohenjuustosalaatti syntyy samaan peruspohjaan, kun siihen lisätään muun muassa kurkkua, avokadoa ja tietenkin vuohenjuustoa.

Salaattien ja tuoreyrttien säilytys on helppoa. Salaatit säilyvät parhaiten ruukuissa jääkaapissa. Mausteyrtit voi säilyttää myös keittiönpöydällä, josta niitä on mukava leikata esimerkiksi suoraan voileivän päälle. Tätä varten kannattaa hankkia sopivankokoisia suojaruukkuja, joihin niitä on helppo kastella. Erityisesti erilaiset basilikat ja sitruunamelissa on hyvä säilyttää lämpimässä, koska kylmässä ne vioittuvat.

Ruukkuvihannesfakta: Ruukkusalaatteja viljellään runsaan 13 hehtaarin alalla ympäri vuoden kasvihuoneissa. Vastaavasti yrttejä viljellään vajaan kolmen hehtaarin alalla. Yrteistä suosituimmat ovat tilli, persilja, ruohosipuli ja basilika, joita on hyvin saatavilla koko Suomessa. Salaatit ovat yksi voimakkaimmin kasvanut tuoteryhmä kasviskaupassa. Vuonna 1991 suomalaiset ostivat (A. C. Nielsenin kuluttajapaneelin) mukaan vajaa puoli kiloa salaatteja vuodessa henkeä kohti. Vuonna 2000 vastaava luku oli jo runsaat 1,5 kiloa. Samanaikaisesti salaattien kulutus on myös kasvanut työpaikkaruokailussa. Tuoreiden yrttien käyttö on 2,5 -kertaistunut vastaavana ajanjaksona. Ahkerimpia ruukkuvihannesten ja -yrttien käyttäjiä ovat alle 35-vuotiaiden perheet, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla ja ovat hyvin koulutettuja. Viimeaikoina myös muualla Suomessa ruukkuvihannesten käyttö on kasvanut selvästi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja