Saksassa muistetaan kristalliyön tapahtumia

Huomenna tulee kuluneeksi 60 vuotta kristalliyöstä, joka oli laajojen juutalaisvainojen alkumerkki Saksassa.

Muistotilaisuuksia järjestetään huomenna useissa Saksan kaupungeissa. Berliinissä pidettävässä muistojuhlassa puhuu liittopresidentti Roman Herzog.

Saksan juutalaisten järjestön johtaja Ignatz Bubis tuomitsi tänään yhteiskunnassa ilmenevän "poiskatselemisen ja unohtamisen kulttuurin". Bubis puhui Mainzissa kristalliyön muistotilaisuudessa.

Bubis sanoi, että menneisyyden unohtaminen on johtanut Saksassa ja ja Euroopassa äärioikeistolaisuuden nousuun. Hänen mukaansa on myös huolestuttavaa, että äärioikeistolaisuus, jota esiintyi aiemmin enimmäkseen sosiaalisesti vähäosaisten keskuudessa, ilmenee nyt myös älymystön parissa.

Saksassa surmattiin sata juutalaista marraskuun 9:nnen ja 10:nnen päivän välisenä yönä 1938. Lisäksi pidätettiin ja lähetettiin keskitysleireihin yli 20 000 juutalaista ja tuhottiin 250 synagogaa sekä 7 500 juutalaisten omistamaa kauppaa. Kristalliyön nimen tapahtuma sai, koska silloin rikottiin myös valtaisa määrä ikkunalaseja.

Kristalliyön jälkeen Saksassa alkoi juutalaisväestön järjestelmällinen tuhoaminen. Vuoteen 1945 mennessä kuoli kuusi miljoonaa ihmistä keskitysleireillä Saksassa ja Saksan valtaamissa maissa. Saksassa asuu nykyisin noin 70 000 juutalaista. Hitlerin tullessa valtaan 1933 juutalaisia oli Saksassa noin 550 000.
(STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat