Saksassa CDU:n johto tukee Armin Laschetia kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkaaksi – äänestyksessä murskalukemat

Saksan väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin puolueen CDU:n johto on antanut tukensa puolueen johtajan Armin Laschetin liittokansleriehdokkuudelle.

CDU:n johto kokoontui maanantai-iltana pohtimaan kristillisdemokraattien kansleriehdokasvalintaa Laschetin ja baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtajan Markus Söderin välillä.

Yli kuuden tunnin mittaisten keskusteluiden jälkeen järjestettyyn äänestykseen osallistuneiden mukaan Laschet sai äänestyksessä 77,5 prosentin kannatuksen. Söderin kannatus jäi 22,5 prosenttiin.

Baijerilainen on ollut mielipidekyselyissä paljon Laschetia suositumpi. Myös monet CDU:n jäsenet haluaisivat Söderin kansleriehdokkaaksi.

Merkelin pitkäaikainen liittolainen Laschet oli saanut jo viime viikolla tuen CDU:n ylimmältä johdolta, mutta Söder kieltäytyi perääntymästä viitaten kannatuskyselyiden tuloksiin sekä CDU:n ja CSU:n päättäjiltä saamaansa tukeen.

Merkel ei halua puuttua ehdokasasetteluun

Liittokansleri ei ole itse ottanut kantaa riitaisaan ehdokasasetteluun. Viime viikolla Merkel sanoi, että hän haluaa ja aikoo pysyä erossa asiasta.

Maanantain videokokouksen osallistujat kertoivat saksalaismedialle, että Merkel osallistui kokoukseen, muttei kokouksessa käytyyn keskusteluun. Osa oli kokenut Merkelin vaitonaisuuden kielivän tuen puutteesta Laschetille.

Söder kertoi aiemmin maanantaina päätöksen olevan sisarpuolueista suuremman eli CDU:n käsissä ja olevansa tyytyväinen ratkaisuun, jos valinta osuu Laschetiin.

–  Me emme halua, emmekä tule näkemään välirikkoa CSU:n ja CDU:n välillä, Söder vakuutteli.

Vihreät nimesi ensimmäisen liittokansleriehdokkaansa

Saksan vihreä puolue on noussut mielipidekyselyissä aivan kristillisdemokraattien kantaan, ja ympäristö- ja rauhanliikkeestä 1980-luvulla alkunsa saanut puolue nimesi maanantaina historiansa ensimmäisen liittokansleriehdokkaan.

Puolueen liittokansleriehdokas on puolueen 40-vuotias puheenjohtaja ja kansainvälisen julkisoikeuden asiantuntija Annalena Baerbock.

Valinta Baerbockin ja toisen puheenjohtajan Robert Habeckin välillä oli kuin eri planeetalta verrattuna Saksan suurimman poliittisen ryhmän kristillisdemokraattien riitelyyn.

Seuraavat vaalit järjestetään syyskuun 26. päivänä. Tuolloin Merkel jättää tehtävänsä 16 liittokanslerivuoden jälkeen.

Kristillisdemokraattien kannatus on laskenut viime aikoina hallituksen koronatoimien vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja