SAK kasvattaisi ostovoimaa palkankorotuksilla

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen hahmottelema maltillisten palkankorotusten tupo ei juuri saa vastakaikua työntekijöiltä. SAK:ssa lähdetään siitä, että veroratkaisut ovat vain varsinaisen tulopolitiikan apuvälineitä.

Ministeri Antti Kalliomäen tupo-ehdotukset saavat kalsean vastaanoton SAK:lta. Palkansaajien ostovoimaa valtiovarainministeri lisäisi huomattavilla verohelpotuksilla ja liki olemattomilla palkankorotuksilla.

SAK lähestyy asiaa täsmälleen päinvastaisesta suunnasta:

- Kyllä varmaan seuraavalla kierroksella keskeinen ostovoima työntekijöiden palkkapussiin tulee muodostumaan palkankorotusten myötä, toteaa SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola.

Kalliomäen lupailemat suuret veroalet saavat SAK:n varuilleen:

- Emme halua olla mukana ratkaisuissa, jotka johtavat julkisten palvelujen järjestämisen vaarantumiseen, Huutola sanoo.

Ministeri Kalliomäki ehdottaa myös, että työttömyysturvakysymykset jätettäisiin tällä kertaa tulopoliittisten neuvottelujen ulkopuolelle. Tämäkin ajatus tuntuu arveluttavalta SAK:ssa.

- Meillä on olemassa selkeitä vääryyksiä, jotka tulisi parantaa ja poistaa työttömyysturvajärjestelmästä, Huutola toteaa.

Vaikka palkansaajapuoli tuntuu teilaavan Kalliomäen aivoitukset suoralta kädeltä, on Huutolalla hyvääkin sanottavaa ministerin avauksesta.

- Ilahduttavaahan on, että Kalliomäki antaa selkeän signaalin siitä, että myös hallituksella on tahto ja halu olla synnyttämässä tulopoliittista kokonaisratkaisua.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 20.07.2004)

Lue myös:

    Uusimmat