Sairas ja kärsivä koira - epäeettisen hämäräbisneksen kova hinta

Pentuja välittävistä koiratrokareista tulee jatkuvasti ilmi uusia, epäilyttäviä tapauksia. Chihuahua-kasvattaja Päivi Tuomi-Martaksen hälytyskellot alkoivat soida hänen luettuaan lehti-ilmoituksia Virosta tuotavista koiranpennuista.

Suomalainen mies ilmoitti lehdessä, että hän tuo esimerkiksi chihuahuoita maahan hieman yli kuudensadan euron kappalehintaan. Tuomi-Martas soitti miehen numeroon ja huomasi, että hänellä olikin neljä eri ilmoitusta - kaikissa eri prepaid-numero.

- Olettaisin, että ilmoitusten taustalla on luultavasti muutama henkilö, jotka tuovat erirotuisia koiria Virosta Suomen satamaan näytille ja myytäväksi. Puhelimessa myyjä antoi kuvan, että koirarodun voisi valita itse aivan kuin karkkikaupassa, Tuomi-Martas ihmettelee.

Puhelimessa ollut myyjä kertoi rehellisesti tuovansa pennut Tallinnasta. Ostopakkoa ei ole, mutta asiakas näkee pennun satamassa ja voi sitten tehdä ostopäätöksen. Toimintatavassa ei sinänsä ole mitään laitonta, mutta naista epäilyttää, voisiko tapauksen taustalta silti ilmetä epämääräisyyksiä.

- Etenkin kokemattomat asiakkaat on helppo puhua pyörryksiin erilaisin selityksin. Halvalla saatavia koiria on myös helpompi ostaa hetken mielijohteesta, Tuomi-Martas sanoo.

Karuja kokemuksia koiratrokareista

Koiratehtailijoilta ostettujen pentujen rokotusten ja rekisterien kerrotaan olevan kunnossa ennen myyntihetkeä, mutta usein näin ei ole. Tuomi-Martaksen mukaan rekisteridokumenttien ja pennun kaulaan laitetun sirun tiedot eivät myöskään välttämättä täsmää.

- Vaikka ilmoituksissa lukee, että koirat ovat "oikein kasvatettuja", ne voivat hyvinkin olla syntymäsairaita. Puhdasrotuiseksi ilmoitetut koirat voivat myös olla sekarotuisia.

Tuomi-Martas tietää henkilökohtaisesti erään tapauksen, jossa nuori koiranostaja joutui luopumaan kahdesta sairaasta koiranpennustaan, jotka hän oli ostanut kuvatunlaisilta satamakauppiailta. Tyttö osti kolmannen chihuahuan pennun lopulta Tuomi-Martakselta.

- Tyttö osti satamakaupassa ensin yhden pennun, joka kuoli hieman yli kuukauden ikäisenä. Toisesta pennusta hän maksoi kovan hinnan, 2000 euroa. Nähdessään pennun hän ihmetteli, miksi sen vatsa on niin pulleana. Myyjä tokaisi, että koira oli juuri syönyt ja siksi vatsa pullottaa. Totuus oli, että koiran vatsa oli täynnä matoja ja eläinlääkäri joutui lopettamaan pennun, Tuomi-Martas selvittää.

Tuomi-Martas kertoo testanneensa miehensä kanssa, voisiko koiria mennä itse ostamaan paikan päälle. Tämä myyjälle kävi, mutta emon näkeminen onkin toinen juttu.

- Myyjä ilmoitti, että pentu on jo erotettu emostaan. Yleensä pentujen luovutusikä on kahdeksan-yhdeksän viikon tienoilla, mutta ikää on vaikea arvioida, ellei siitä ole selkeitä dokumentteja.

Vastuuntuntoinen myyjä tarkistaa ostajan

Tuomi-Martas kertoo, että vastuuntuntoinen koirankasvattaja pitää huolen siitä, millaiselle omistajalle koiranpennut päätyvät.

- Itse haastattelen ostajaehdokkaat, jotta tiedän, millaiseen kotiin koira päätyy.

Vastuullinen suhde kasvattajan ja ostajan välillä voi säilyä pidempäänkin. Jos pennun kanssa ilmenee ongelmia, kasvattaja on Tuomi-Martaksen mielestä hyvä saada kiinni.

- Ostajan kannattaa kysyä myös suomalaiskasvattajalta hankitun pennun emon ja isän nimet, jotta hän voi tarkistaa tietojen luotettavuuden Kennelliiton ylläpitämästä rekisteristä, Tuomi-Martas ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat