Sairaanhoitopiirissä paljastui kiusaamisepäilyjä - poliisi tutkii

Kolme Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin sairaanhoitajaa on jättänyt poliisille rikosilmoituksen työpaikkakiusaamisesta.

Poliisi on aloittanut Meilahden poliklinikkaa koskevasta asiasta esitutkinnan ja kuulee henkilökuntaa.

Yksi rikosilmoituksen jättäjistä, sairaanhoitaja Rolf Hellsten, kertoo, että kukin ilmoitus on yksittäinen, mutta ne kuuluvat samaan kokonaisuuteen. Hellsten ounastelee, että poliisin tutkinta mahdollisesti tuo uusia asianomistajia.

Hellsten ei halua yksilöidä tapauksia, jotka ovat tutkinnasta. Lähtökohtaisesti on kyse syrjinnästä, joka on jatkunut vuosia. Räikeitäkin käytösrikkeitä on, solvauksia ja loukkauksia.

Hellstenin mukaan kiusatut eivät ole saaneet riittävästi tukea työsuojeluvaltuutetulta eikä osaston pääluottamusmieheltä, jonka kannan muutosta Hellsten hämmästelee.

– Kun et voi luottaa pääluottamusmieheen, koet, että olet ajettu nurkkaan, Hellsten kuvasi STT:lle.

Hellsten on ollut tyytymätön Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) työsuojeluosastoon, josta hän on valittanut apulaisoikeusasiamiehelle.

– Aviin on lähetty useita pyyntöjä. Mitään ei ole tapahtunut, kertoo Hellsten turhauttavasta avunhausta.

Mediamylläkkä yllätti

Husin klinikkaryhmän johtaja Raija Malmström kertoo mediakohun ja rikosilmoituksen tulleen yllätyksinä.

Malmströmin mukaan sadan hengen päivystysyksikössä on välillä keskusteluja. Työn luonteen vuoksi ilmapiirin on oltava hyvä, ja siksi asioihin pyritään puuttumaan ajoissa.

– Talvella ei ole ollut mitään erityistä. Yksittäisten toimijoiden kanssa päivystyksestä on jouduttu keskustelemaan. Kun asioita otetaan puheeksi, se on heille rankkaa, ja he kokevat sen kiusaamiseksi.

Väitteitä sairaanhoitajien poikkeuksellisesta vaihtuvuudesta Meilahdessa Malmström ei allekirjoita.

– Meillä kymmenisen prosenttia vaihtuu joka vuosi. Mitään erityistä piikkiä ei ole ollut.

Koko Husin koordinoivana pääluottamusmiehenä toimiva Leena Piironen sai asian hoitoonsa vasta viime viikon torstaina, eikä hän ole vielä siihen täysin perehtynyt.

– Eihän se ilmapiiri paras voi olla, jos tällainen hässäkkä on alkanut, pohtii Piironen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat