Mainos

Sairaalabakteerit leviävät myös Suomen sairaaloissa

Keski-Euroopassa sairaalabakteerit ovat suuri uhka terveydenhuollolle. Potilaiden siirtely edesauttaa myös meillä sairaalabakteerien leviämistä.

Vanhus sairaalassa

Antibiooteille vastustuskykyiset stafylokokit ovat sairaaloiden riesana myös meillä. Kuukaudessa uusia tartuntoja todetaan lähes 100. Vaikka MRSA-bakteerit ovat tulleet jäädäkseen, niitä vastaan taistellaan monin keinoin.

Varmin ja halvin tapa estää sairaalabakteerien leviäminen on hyvä käsihygienia eli käsihuuhteen käyttö.

Suomessa eletään vielä lintukodossa, vaikka Keski-Euroopassa sairaalabakteerit ovat suurena uhkana terveydenhuollolle. Tosin MRSA-infektiot lisääntyvät meilläkin vuosi vuodelta. Kun viisi vuotta sitten sairastuneita oli 200, viime vuonna tapauksia oli yli 800. Pääkaupunkiseudun epidemia näkyy kahden viime vuoden luvuissa. Tänä vuonna tuskin jäädään viime vuoden luvuista.

Antibiooteille vastustuskykyisiä stafylokokkeja tavataan jo useissa Suomen sairaaloissa ja hoitolaitoksissa kuten vanhainkodeissa. Terveelle ihmiselle MRSA-bakteeri on vaaraton, mutta huonokuntoiselle se voi olla hengenvaarallinen. Varotoimista huolimatta sairaalabakteerien leviämistä ei voida estää.

Keski-Suomen keskussairaalan hygieniahoitajan Tiina Tiitisen mukaan ne lisääntyvät, koska ihmiset liikkuvat paljon ja potilaita siirretään laitoksesta toiseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.