Säilykepurkin sisällön jäljittäminen on vuosien työ

Helsingin Sanomat, Yle ja Maaseudun Tulevaisuus kertovat kukin tahollaan Katja Gauriloffin dokumentista Säilöttyjä unelmia, jonka ensi-ilta on tänään DocPoint-elokuvafestivaaleilla. Elokuva kertoo yhden säilykepurkin ja sen valmistamiseen osallistuvien ihmisten tarinan.

Gauriloff kertoo Helsingin Sanomille, mistä raviolisäilykkeen raaka-aineet tulevat. Hänellä meni kaiken kaikkiaan neljä vuotta selvittää, mistä aineet ovat peräisin. Tölkin kyljessä valmistusmaaksi kerrotaan Ranska, mutta todellisuus on monta kertaluokkaa monimuotoisempi ja karmeampi.

Esimerkiksi nauta tulee joko Italiasta, Espanjasta, Saksasta, Belgiasta tai Puolasta, riippuen siitä, mistä se halvimmalla saadaan. Sika puolestaan tulee joko Tanskasta, Romanista, Hollannista, Ranskasta tai Espanjasta. Ei ole tavatonta, että possu syntyy yhdessä maassa, kasvaa toisessa ja teurastetaan kolmannessa.

Teurastamo-olosuhteet Puolassa ovat karmeat, sanoo Gauriloff Maaseudun Tulevaisuudelle.

Tölkin tina puolestaan tulee avolouhokselta Brasiliasta, jossa työolot ovat kuin 1800-luvun Englannista.

Ei osoittelevaa paatosta

Dokumentti ei lähde kritisoimaan elintarviketeollisuuden tehotuotantoa perinteisellä tavalla osoitellen, vaan se antaa kuvien puhua. Samalla elokuva on kuitenkin myös tarina teollisuudessa työskentelevistä ihmisistä, joilla on kaikilla oma mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan, kertoo Gauriloff Ylen aamu-tv:lle.

Maaseudun Tulevaisuudelle Gauriloff puolestaan muistuttaa, että hän ei halua syyllistää kuluttajia. Tarkoituksena on herättää keskustelua tuontisäilykkeiden tarpeellisuudesta.

Elokuva on myyty ennakkoon jo useaan maahan, ja esimerkiksi Al-Jazeera-kanaverkoston kanssa on laadittu sopimus.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja