Mainos

Sailas: Kunnallistalouden alamäki jatkuu

Suomen kunnallistalouden tilanne näyttäisi heikkenevän edelleen vuosina 1998-2000, arvioi valtiosihteeri Raimo Sailas tänään Kuusamossa. Hänen mukaansa näin tapahtuu, vaikka kokonaistuotannon kasvu ja työllisyyden paraneminen jatkuisivatkin kohtuullisen nopeasti.

Sailaksen mielestä valtion ei pitäisikään missään tapauksessa antaa kunnille lisää velvoitteita, myös nykyisiä tulisi lieventää. Kuntien pitäisi puolestaan keskittyä peruspalvelujen ja ydintoimintojen ylläpitämiseen sekä tehokkuuden parantamiseen.

Sailas peräsi myös uutta puhtia kuntien väliseen yhteistoimintaan.
-Kuntajaotuksen muutoksiakaan ei tulisi pelätä niissä kymmenissä tapauksissa, joissa kustannussäästöjä syntyisi varmasti, hän rohkaisi. Kyse on lähinnä niin sanotuista reikäleipäkunnista.

Peruspalvelujenkin ylläpito vaikeutuu

Kuntien menojen kasvu aiheutuu muun muassa terveydenhuollosta, päivähoitovelvoitteista ja opettajien eläkemaksun käyttöönotosta. Väestön kiihtyvä ikääntyminen alkaa näkyä voimakkaasti vanhusten tarvitsemien palvelujen kustannuksina ja kasvavina eläkemenoina.

Kuntien palvelutuotannon työvaltaisuus ja palkankorostuspaineet nostavat myös menoja, Sailas muistutti. Tarve lisätä peruskorjaus- ja muita investointeja on hänen mukaansa myös ilmeinen. Sailas pelkäsi, että väestön nopea vanheneminen ja huoltosuhteen jyrkkä heikkeneminen vaikeuttavat tulevina vuosina kunnallisten peruspalvelujen ylläpitoa laajoilla alueilla Suomessa.

Sailas puhui Kuntaliiton tytäryhtiön Audiatorin järjestämässä tilintarkastuskonferenssissa. Siinä keskitytään ajankohtaisiin kuntien ja kuntayhtymien valvonnan ja arviointitoiminnan kysymyksiin. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistuu noin 500 kuntien edustajaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.