Sahojen osaaminen vajaakäytössä

Yksityisten sahojen nykyiset vaikeudet johtuvat osittain siitä, että kaikkia liiketoimintamahdollisuuksia ei ole osattu hyödyntää. Tuoreen väitöskirjan mukaan itsenäiset sahat eivät mieti riittävästi asiakkaidensa tarpeita tai huolehdi esimerkiksi maineestaan. Tulokset saatiin yhdistämällä ensimmäistä kertaa menestyksestä kertovia sahojen tilinpäätöstietoja johdon haastatteluihin.

Joensuulainen Kaivospuu on etsinyt oman markkinaraon. Täällä sahataan pikkutukkia, joka ei muille kelpaa, kertoo tuotantopäällikkö Silver Tooming:

- Meidän raaka-aine on hieman poikkeuksellinen normaaliin sahaan nähden, tämä on ns pienpuuta barrea.

Monet sahat aikovat pysyä markkinoilla juuri erikoistumalla, mutta väitöskirjatutkija löysi sahojen omista nurkista myös muita hyödyntämättä jääneitä liiketoimintamahdollisuuksia.

- Kun tunnistettaisiin hyvin ne asiakkaan tarpeet ja se mihin asiakas niitä sahavaratuotteita edelleen jatkojalostaa, niin minä uskon, että siellä on potentiaalia, kertoo Metsäntutkimuslaitoksen tutkija Katja Lähtinen.

"Itsenäisille sahoille hyvin tilaa"

Näyttäisi siis siltä, että on liiaksi keskitytty sahaamaan vain lautaa ja lankkua. Sahoilla olisi osaamista, joka auttaisi taantumassakin.

- Lyhyellä aikavälillä näiden osaamisresurssien käyttöönotto on tietysti vaikeaa, mutta niihin pitäisi tietysti kiinnittää jo nyt huomiota ja varsinkin jatkoa ajatellen.

Tutkija arvioi, että itsenäisille sahoille jää Suomessa vielä hyvin tilaa, vaikka myös isojen metsäyhtiöiden sahojen tulevaisuus on alan valtavassa rakennemuutoksessa täysin auki. Ensi vuosi on itsenäisille sahoille paljon tätä vuotta vaikeampi, uskoo Silver Tooming:

- Kapasiteettia tulee putoamaan pois Suomesta, yhdistymisiä, fuusioita tulee olemaan.

Suomalaiset sahurit ovat tunnetusti sitkeätä sorttia. Muutamat ovat ilmoittaneet sahaavansa läpi laman ilman lomautuksia tappioista välittämättä.

(MTV3)

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Seitsemän uutiset 22.5.2009)

Lue myös:

    Uusimmat